Press "Enter" to skip to content

Οι Attica Springboks ανεβαζουν επιπεδο το ελληνικο ραγκμπι

Αποτελεί μια από τις καλύτερες στιγμές στη λειτουργία της ιστοσελίδας η αναφορά στην ανάπτυξη του ράγκμπι στην Ελλάδα, στην προοπτική του και βεβαίως στα βήματα που γίνονται από τους συλλόγους που υπάρχουν. Πολλές ομάδες έχουν για διαφορετικούς λόγους μεγάλο μερίδιο στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο ελληνικό ράγκμπι, όμως σίγουρα, τη δεδομένη στιγμή, ο σύλλογος που για πολλούς λόγους ξεχωρίζει, είναι οι Attica Springboks. Είναι η ομάδα που έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ανεβάσει αισθητά το επίπεδο του ράγκμπι στην Ελλάδα, το επίπεδο σε ότι αφορά τον αθλητικό σχεδιασμό, αλλά και να πρωτοπορήσει σε αρκετούς τομείς δείχνοντας το δρόμο.

Οι Attica Springboks, όπως μαρτυρά και το όνομά τους, ιδρύθηκαν το 2000 από Έλληνες παλλινοστούντες της Νότιας Αφρικής, ανθρώπους που επέστρεψαν στην πατρίδα τους με μια μπάλα του ράγκμπι στα χέρια και αποφάσισαν ότι την αγάπη τους για το συγκεκριμένο άθλημα είχαν κάθε λόγο να τη μεταλαμπαδεύσουν. Αυτή ακριβώς η έμπνευση και το μεράκι, οδήγησε σε ένα σύλλογο πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα 15 χρόνια αργότερα. Συμβολή σε όλη αυτή τη διαδικασία είχαν αρκετοί παλλινοστούντες από αρκετές χώρες του κόσμου, από τη Γαλλία και γενικότερα την Ευρώπη, τη Νότια Αφρική και γενικότερα το Νότιο Ημισφαίριο.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά; Καλώς ή κακώς, το ράγκμπι και όλη η κουλτούρα που το συνοδεύει μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα μόνο από ανθρώπους που το έχουν ζήσει εκεί που είναι ανεπτυγμένο. Είτε γηγενείς Έλληνες που θήτευσαν στο εξωτερικό, έχοντας την ευκαιρία να διεισδύσουν στην ιδιοσυγκρασία του οβάλ κόσμου, είτε από Έλληνες ομογενείς, που έζησαν από πολύ μικρή ηλικία την ξεχωριστή αγάπη για το άθλημα, ποτίστηκαν με τις αξίες του και αποτέλεσε φυσιολογική συνέπεια η ανάγκη τους να το στεριώσουν και στην πατρίδα τους.

Με το βλέμμα στον κόσμο

Όμως το στοιχείο που κάνει τα τελευταία χρόνια τους Springboks να ανεβαίνουν ένα σκαλί ψηλότερα, ανεβάζοντας και το ελληνικό ράγκμπι στο σύνολό του, είναι η στρατηγική που έχουν για την αγωνιστική τους ανάπτυξη, βάζοντας τον πήχη πάντα πάνω από το μπόι τους και μετρώντας τις δυνάμεις τους σε διεθνές επίπεδο. Η ικανότητα, εκτός των άλλων και οικονομική, να υλοποιούν τέτοιου είδους στόχους, τους έχει καταστήσει σχεδόν αυτόματα άξιους εκπροσώπους του ελληνικού ράγκμπι σε μια περίοδο που όλα μοιάζουν διαλυμένα (το πώς και το γιατί είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα αλλά όχι της ώρας, αυτό είναι απλά το γεγονός).

Ανάμεσα στις αρκετές συνεργασίες και συναντήσεις που έχουν κάνει με συλλόγους του εξωτερικού, σίγουρα αυτή που ξεχωρίζει είναι η μόνιμη συνεργασία της ελληνικής ομάδας με τη Stade Toulousain, βάσει τίτλων την κορυφαία ομάδα της Γηραιάς Ηπείρου και μία από τις ιστορικότερες και θρυλικότερες στον πλανήτη. Πέρα από τα φιλικά παιχνίδια, οι Springboks έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται το ράγκμπι από τους κορυφαίους, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα 4 αθλητών τους που “θήτευσαν” με την ομάδα ελπίδων του κορυφαίου συλλόγου το περασμένο φθινόπωρο και φυσικά τη συνεχή βοήθεια των Γάλλων όσο αφορά την ανάπτυξη της τεχνικής κατάρτισης.

Από την αναμέτρηση με την ομάδα των Ελπίδων της Stade Toulousain
Από την αναμέτρηση με την ομάδα των Ελπίδων της Stade Toulousain

Στο ίδιο πλαίσιο οι Springboks έχουν σταθερά τον προσανατολισμό να καλούν ομάδες από το εξωτερικό, μικρότερης, μεγαλύτερης ή και πολύ μεγάλης δυναμικής, με σκοπό να αναμετρώνται με αντιπάλους που εξ’ αρχής φαίνονται πάνω από τις δυνάμεις τους. Αυτό είναι ότι καλύτερο για να βελτιώνεται κανείς σε ένα περιβάλλον όπου δεν είναι το ζητούμενο μόνο να είσαι ο κορυφαίος. Έτσι, οι Springboks έχουν ως σήμερα αναμετρηθεί με ομάδες όπως η Πανεπιστημιακή Ομάδα της Toulouse, εκτός έδρας, οι ελπίδες της Stade Toulousain καθώς και ομάδες του Γαλλικού Ναυτικού σε ελληνικό έδαφος.

Εκτός των άλλων, οι Springboks, με το τουρνουά XV de Gaule, φροντίζουν την ανάπτυξη της κουλτούρας του αθλήματος, προσκαλώντας πολλές ερασιτεχνικές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμα, τεράστια σημασία έχει η ανάπτυξη ακαδημιών, στις οποίες πρέπει να τονιστεί ότι πολύ σημαντική είναι η συμβολή γαλλικών φορέων και γενικότερα της γαλλικής κοινότητας του λεκανοπεδίου που στηρίζει την ανάπτυξη του αθλήματος.

Νέες μεγάλες προκλήσεις

Σ’αυτό ακριβώς το πλαίσιο οι Springboks, που την περσινή περίοδο κατέκτησαν αήττητοι το τουρνουά του Unity Cup, συνεχίζουν τα δυνατά tests, έχοντας μπροστά τους, στο πρόγραμμα του 2015, αναμετρήσεις με δύο πολύ ισχυρούς αντιπάλους.

Ο πρώτος αντίπαλος της ελληνικής ομάδας, σε αγώνα που θα διεξαχθεί σε δύο βδομάδες στην Ιταλία, θα είναι η A.S. Rugby Milano, ομάδα που δημιουργήθηκε από τα σπλάχνα της μεγαλύτερης Amatori de Milano το 1945, για να αποτελέσει τη δεύτερη δύναμη της ιταλικής μεγαλούπολης στο ράγκμπι.

Σήμερα η A.S. Rugby Milano αγωνίζεται στη Serie A, την δεύτερη τη τάξη ιταλική κατηγορία, με σκοπό φυσικά την άνοδο στο πρωτάθλημα της Eccellenza. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες γύρω από το ιταλικό πρωτάθλημα μπορούν να ανατρέξουν στο αντίστοιχο άρθρο της παλιάς ιστοσελίδας του Rugby In Greek: “Ιταλία, μια χώρα του ράγκμπι”.

Από μόνο του είναι τεράστιας σημασίας γεγονός ότι μια ελληνική ομάδα θα αγωνιστεί, έστω σε φιλικό αγώνα, απέναντι σε ένα σύλλογο κορυφαίας κατηγορίας μιας από τις πιο αναπτυγμένες χώρες στο άθλημα. Αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό τεστ με χρήσιμα συμπεράσματα και για τους Springboks και το τεχνικό επιτελείο, αλλά σίγουρα και για το ελληνικό ράγκμπι γενικότερα, που ψάχνει να οριοθετήσει το επίπεδό του, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση στη θέση της Ελλάδας στην κατάταξη του World Rugby (πρώην IRB).

Το δεύτερο μεγάλο τεστ του 2015 θα διεξαχθεί τον Οκτώβρη, επί ελληνικού εδάφους, με την πανεπιστημιακή ομάδα από το Orange Free State της Νότιας Αφρικής να μεταβαίνει για να αναμετρηθεί με τον ελληνικό σύλλογο που φέρει το εθνικό τους όνομα και έμβλημα. Για τους γνώστες του ράγκμπι η αναφορά στη σχέση του Bloemfontein και της Νότιας Αφρικής με το άθλημα είναι περισσή, αλλά αξίζει έστω να αναφερθεί ότι αποτελεί μία από τις επαρχίες που έχει σταθερά ομάδες στις δύο μεγάλες διοργανώσεις της Νότιας Αφρικής, το Currie Cup και το Vodacom Cup, καθώς εκπροσωπείται και από τα Cheetahs στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, το Super Rugby.

Ο προπονητής, Νίκος Πετρόπουλος
Ο προπονητής, Νίκος Πετρόπουλος

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι αυτά είναι βήματα που δείχνουν το δρόμο σε όλες τις ελληνικές ομάδες, γιατί αν υπάρχει πραγματικά η διάθεση να μεταλαμπαδευτεί η εμπειρία διοργάνωσης τέτοιων σημαντικών συναντήσεων και σε άλλους συλλόγους, που σήμερα για πολλούς και αντικειμενικούς λόγους δεν έχουν την ίδια δυνατότητα να οργανώσουν αντίστοιχες περιοδίες και φιλικούς αγώνες, τότε όλο το ελληνικό ράγκμπι θα μπορέσει να ανεβάσει θεαματικά το επίπεδό του.

Ο προπονητής των Attica Springboks, Νίκος Πετρόπουλος, που προέρχεται από ελληνική οικογένεια της Νότιας Αφρικής, έδωσε το στίγμα του για τις προσδοκίες που έχει από αυτά τα πολύ δυνατά παιχνίδια, δηλώνοντας χαρακτηριστικά στο Rugby In Greek: “Πραγματικά ελπίζω να χάσουμε 200-0!!! Το να κερδίζεις συνέχεια δεν είναι υγιές και οι ομάδες από το εξωτερικό δε θα δείξουν έλεος. Πρέπει να καταλάβουμε το επίπεδό μας ως ομάδα. Αν μια ομάδα παίζει με το 50% των δυνατοτήτων της, τότε ζει σε μια ψευδαίσθηση και πραγματικά ποτέ δε θα ξέρει τι να κάνει για να βελτιωθεί”.

Επίθεση στο μέλλον

Στο ίδιο μήκος κύματος, έχοντας μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον των Springboks και του ράγκμπι στην Ελλάδα, η πρόεδρος του συλλόγου, Άννα Γούναρη, γόνος ελληνικής οικογένειας από τη Γαλλία, δηλώνει ότι το όνειρό της είναι “να υπάρχουν στην Ελλάδα περισσότερα γήπεδα ράγκμπι παρά ποδοσφαίρου”.

Η πρόεδρος, Άννα Γούναρη
Η πρόεδρος, Άννα Γούναρη

Εξηγώντας την ιδιαίτερη σημασία του αθλητισμού στη διάπλαση της προσωπικότητας από τα παιδικά χρόνια, τονίζει το ενδιαφέρον του συλλόγου για την ανάπτυξη των ακαδημιών, για την προσφορά που μπορεί να έχει το ράγκμπι με το μπόλιασμα αξιών στις νεανικές συνειδήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρει: “Στη σημερινή κοινωνία, όπου οι νέοι έχουν δυσκολία να βρουν αναφορές, το ράγκμπι έχει να επιτελέσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Πείσμα, αντοχή, ειλικρίνια, ταπεινότητα, θάρρος και πνεύμα άμιλλας… όλα περνάνε πρώτα απ’ το μυαλό. Για να έρθουν παιδιά σ’αυτό το αθλητικό εγχείρημα στην Ελλάδα, χώρα που υποφέρει από μια σκληρή και μακρά οικονομική κρίση, μελετούμε και επεξεργαζόμαστε όλες τις δυνατότητες”.

Με αυτές τις αξίες και αυτό το πνεύμα έχουν χτιστεί και οι ακαδημίες του συλλόγου, στις οποίες αθλούνται περισσότερα από 100 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 5-17 ετών, κυρίως Έλληνες αλλά και πολλών άλλων εθνικοτήτων.

Η σημασία αυτού του εγχειρήματος άλλωστε ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα, με την ανάπτυξη του ράγκμπι στην Ελλάδα να κεντρίζει το ενδιαφέρον και από μέσα του εξωτερικού. Σ’αυτό το πλαίσιο, το μεγάλο γαλλικό δίκτυο, παγκόσμιας προβολής, TV5 Monde, θα προβάλει ειδική εκπομπή της σειράς “Destination Francophonie” στις 28 Μάρτη, για τη μεγάλη και πολύ σημαντική προσπάθεια των Attica Springboks.

Από τη μεριά μας, αυτό που θα θέλαμε να αποτελέσει το πνεύμα όλης αυτής της δημοσίευσης, είναι η απάντηση του προπονητή Νίκου Πετρόπουλου, που εκτός των άλλων έχει διατελέσει δις τεχνικός της Εθνικής Ομάδας, όταν του αναφέραμε ότι οι Springboks είναι το κορυφαίο σωματείο στην Ελλάδα με τα όσα κάνουν αυτή τη στιγμή: “Ας ελπίσουμε όχι για πάντα!”. Με αυτό το πνεύμα πάντα μπορεί να υπάρχει η προοπτική και η ελπίδα για πράγματα που σήμερα φαίνονται μακρινά όνειρα.

One Comment

  1. Anna Gounari Anna Gounari 27 Φεβρουαρίου 2015

    Thanks for the article, very good!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *