Τρόπος παιχνιδιού

Τρόπος παιξίματος

Οι κανονισμοί ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι παίχτες των ομάδων σε έναν αγώνα κινούνται και δρουν μέσα στο γήπεδο. Το ράγκμπι είναι ένα παιχνίδι στο οποίο οι παίχτες τρέχουν έχοντας τη μπάλα στην κατοχή τους, κάνουν πάσα με τα χέρια, την κλωτσάνε με τα πόδια και τη διεκδικούν με tackles και άλλους τρόπος επαφής με τον αντίπαλο. Τα στοιχεία αυτά είναι που χαρακτηρίζουν το άθλημα και το θέαμα που αυτό παράγει.

Σκοράρισμα

Σε έναν αγώνα ράγκμπι μία ομάδα μπορεί να σκοράρει με 4 διαφορετικούς τρόπους. Αυτός που δίνει τους περισσότερους πόντους και αποτελεί ουσιαστικά και το σκοπό των προσπαθειών, είναι το try, του οποίου η επίτευξη δίνει 5 πόντους. Το try ακολουθεί κάθε φορά ένα conversion, από το πλάτος του γηπέδου που επετεύχθη το try, το οποίο αν εκτελεστεί με ευστοχία δίνει 2 ακόμα πόντους. Στην περίπτωση που καταλογιστεί από το διαιτητή της αναμέτρησης penalty try, δε χρειάζεται να εκτελεστεί το conversion και η ομάδα που το κέρδισε σημειώνει 7 πόντους.

Οι άλλοι δύο τρόποι για να σκοράρει μια ομάδα είναι τα goals, τα οποία δίνουν 3 πόντους. Αυτά επιτυγχάνονται είτε με ελεύθερο χτύπημα penalty, είτε με dropped goal, δηλαδή με την εκτέλεση σουτ από έναν παίχτη, αφού αφήσει πρώτα τη μπάλα να σκάσει στο έδαφος.