Press "Enter" to skip to content

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΟΙ: Το Ολυμπιακό Τουρνουά Ράγκμπι να μεταδοθεί από την ΕΡΤ

Με πρωτοβουλία του rugbyunion.gr δημιουργήθηκε διαδικτυακό ψήφισμα προκειμένου η ΕΡΤ να μεταδώσει μερικώς ή εξ’ολοκλήρου σε ζωντανή μετάδοση το Ολυμπιακό Τουρνουά Ράγκμπι, που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία, από τις 6 ως τις 11 Αυγούστου.

Για να υπογράψετε το ψήφισμα πατήστε ΕΔΩ.

Το κείμενο του ψηφίσματος:

Προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ,

Από τις 6 έως τις 11 Αυγούστου του 2016, θα πραγματοποιηθεί το Ολυμπιακό Τουρνουά Ράγκμπι Σέβενς (Rugby Sevens) στα πλαίσια των Αγώνων της Ολυμπιάδας του Ρίο, στη Βραζιλία. Το ράγκμπι, μια από τις πιο δημοφιλείς αθλοπαιδιές στον πλανήτη, με τις κορυφαίες διοργανώσεις του να ανταγωνίζονται σε αριθμούς αυτές των αντίστοιχων ποδοσφαιρικών τουρνουά, επιστρέφει μετά από 92 χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η επιστροφή του σπορ στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της υφηλίου δεν είναι μόνο σημαντική για το ίδιο το ράγκμπι, αλλά και εξόχως συμβολική για τους ίδιους τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εμπνευστής της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, στηρίχτηκε σ’αυτό το άθλημα για να αναπτύξει τη διατριβή του πάνω στην αθλητική παιδεία, παρακολουθώντας, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα φυσικής αγωγής του Κολλεγίου του Ράγκμπι, όπου και γεννήθηκε το σπορ. Εν συνεχεία, η ίδρυση της Union des sociétés françaises des sports athlétiques (USFSA) ήταν ουσιαστικά το δημιούργημα δύο συλλόγων που σήμερα διαπρέπουν στα γήπεδα του ράγκμπι, της Racing Club de France και της Stade Français, προκειμένου να πετύχει 2 βασικούς στόχους: 1) την εξάπλωση του ράγκμπι εκτός των ορίων της Μεγάλης Βρετανίας, 2) την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο ίδιος ο Κουμπερτέν μάλιστα, υπήρξε ο πρώτος διαιτητής αγώνα διασυλλογικού πρωταθλήματος στην ιστορία, με τους 2 παραπάνω συλλόγους να αναμετρώνται στις 20 Μαρτίου του 1892.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ράγκμπι ενσαρκώνει πλήρως τα αθλητικά και δη τα ολυμπιακά ιδεώδη, καθώς αποτελεί ένα άθλημα το οποίο απαιτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το συνδιασμό της σωματικής και της πνευματικής δύναμης, καθώς και τον ευγενή χαρακτήρα του κάθε αθλητή. Χωρίς τα παραπάνω, στο ράγκμπι, η επιτυχία σε οποιαδήποτε αναμέτρηση είναι αδύνατη και για το λόγο αυτό, ίσως, ο Κουμπερτέν το επέλεξε ως παράδειγμα ομαδικής αθλοπαιδιάς.

Από τους 2ους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξήχθησαν στο Παρίσι, το 1900, το ράγκμπι αποτελούσε μέρος του Ολυμπιακού Προγράμματος, πολύ νωρίτερα από πολλά άλλα ομαδικά σπορ. Συμπεριλήφθη επίσης στα προγράμματα των Αγώνων της Αμβέρσας, το 1920 και του Παρισιού, το 1924, όμως λόγω τεχνικών δυσκολιών, καθώς οι αγώνες μεταξύ των ομάδων των 15 παιχτών απαιτούν μεγάλη διάρκεια ανάπαυσης, επομένως επιβάλουν και μεγάλη διάρκεια στην όποια διοργάνωση, δεν ξαναπεριλήφθηκε για 92 χρόνια.

Πλέον, το ράγκμπι επιστρέφει με τη μορφή του Sevens, δηλαδή με αγώνες που οι 2 ομάδες αγωνίζονται με 7 παίχτες η καθεμία. Αυτή αποτελεί μια παραλλαγή του αθλήματος που το κάνει πιο γρήγορο, πιο θεαματικό, αλλά και πιο σύντομο σε διάρκεια, ώστε μεγάλα τουρνουά να μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα σε λίγες μέρες. Η παγκόσμια σειρά αγώνων του Rugby Sevens (Rugby Sevens World Series) έχει αρχίσει ήδη να αποτελεί ένα πολύ μεγάλο αθλητικό και εμπορικό γεγονός, μακριά όμως από τα φώτα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης.

Ως εκ τούτου, οι φίλοι του ράγκμπι στην Ελλάδα, που με μεγάλη δυσκολία καταφέρνουμε να παρακολουθήσουμε αγώνες του αγαπημένου μας σπορ, αναμέναμε με μεγάλη προσμονή τη στιγμή που η ελληνική κρατική τηλεόραση θα μεταδόσει ελεύθερα το Ολυμπιακό Τουρνουά του Ρίο. Η ευκαιρία μάλιστα να μοιραστούμε με πολλούς συμπατριώτες μας την αγάπη γι’αυτό το σπορ καθώς και το γεγονός της πιθανής εύνοιας για την ανάπτυξή του στη χώρα μας, αποτελούσαν δύο από τους βασικότερους παράγοντες της χαράς μας για την επανένταξη του αθλήματος στο ολυμπιακό πρόγραμμα.

Τη χαρά αυτή όμως διαδέχτηκε η λύπη και η οργή, καθώς πληροφορηθήκαμε ότι το Ολυμπιακό Τουρνουά του Ράγκμπι απουσιάζει παντελώς από το πρόγραμμα μεταδόσεων της ΕΡΤ. Λύπη γιατί το παραπάνω όνειρο μοιάζει να μένει απραγματοποίητο και οργή για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο άθλημα από το Διοικητικό Συμβούλιο και τους υπεύθυνους για το πρόγραμμα μεταδόσεων.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ζητούμε να διορθωθεί η αδικία και το Ολυμπιακό Τουρνουά Ράγκμπι, Ανδρών και Γυναικών, να μεταδοθεί, μερικώς ή εξ’ ολοκλήρου ζωντανά, από τις συχνότητες της κρατικής τηλεόρασης. Θεωρούμε ότι πέρα από τη μικρή κοινότητα του ράγκμπι στην Ελλάδα, που διαρκώς μεγαλώνει, μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει δείγμα φροντίδας για την αθλητική επιμόρφωση του ελληνικού κοινού από τους αρμόδιους φορείς.

Για να υπογράψετε το ψήφισμα πατήστε ΕΔΩ.

Be First to Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *