Press "Enter" to skip to content

Στη Νέα Ζηλανδία όλοι ετοιμάζονται για το ITM Cup

Το καλοκαίρι πριν από τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου σίγουρα τα βλέμματα όλων συγκεντρώνονται στους αγώνες των εθνικών ομάδων, είτε στα κατά μέρους τουρνουά, είτε σε φιλικές αναμετρήσεις. Όμως στην παγκόσμια πρωτεύουσα του ράγκμπι, τη Νέα Ζηλανδία, στη χώρα που το μεγαλύτερο κομμάτι του πλυθησμού ζει και αναπνέει για να παρακολουθεί ράγκμπι σε κάθε επίπεδο, φύλο και ηλικία, όλα τα βλέμματα, εκτός από την εθνική ομάδα, στρέφονται και στην έναρξη της εγχώριας διοργάνωσης, του ITM Cup.

Το ITM Cup, που είναι γνωστό και ως National Provincial Championship (NPC), είναι όπως λέει και η λέξη το πρωτάθλημα μεταξύ των περιοχών της Νέας Ζηλανδίας. Η κάθε ομάδα κουβαλάει την τιμή μιας ολόκληρης επαρχίας στην πλάτη της και οι μάχες είναι κάτι παραπάνω από επικές. Αν και δεν έχει πολλά χρόνια που διεξάγεται, με το πρώτο να λαμβάνει χώρα το 2009 και τη φετινή να αποτελεί τη 10η διοργάνωση, το ενδιαφέρον για μια τέτοια διοργάνωση δε μπορεί παρά να είναι μεγάλο.

Βέβαια, αυτή η διοργάνωση δεν προήλθε από παρθενογένεση, αλλά είναι ουσιαστικά η συνέχεια του National Provincial Championship που λάμβανε χώρα από το 1976 ως το 1975.

Από τη μια, πολλοί πρώην διεθνείς και σε άλλες χρονιές και νυν αστέρες των All Blacks, εμφανίζονται για να υπερασπιστούν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους σε εθνικό επίπεδο, από την άλλη τα νέα αστέρια, που γρήγορα όλος ο οβάλ πλανήτης θα μιλάει γι’ αυτά, κάνουν εδώ τις πρώτες μεγάλες τους εμφανίσεις.

Στη διοργάνωση του ITM Cup τη μερίδα του λέοντος όσο αφορά τις κατακτήσεις του τροπαίου έχει η περιοχή του Canterbury, έχοντας κερδίσει 6 τρόπαια σε ισάριθμους τελικούς, ενώ από μία κατάκτηση έχουν το Waikato, το Auckland και οι εν ενεργεία πρωταθλητές από το Taranaki. Σε 5 τελικούς χωρίς επιτυχία έχει αγωνιστεί η ομάδα του Wellington, ενώ μια φορά ανεπιτυχώς φιναλίστ ήταν η ομάδα του Tasman.

Όσο αφορά πάντως και την …προϊστορία του NPC, εκεί το Auckland έχει τους περισσότερους τίτλους με διαφορά, καθώς κατέκτησε εκείνο το τρόπαιο 15 φορές σε 30 διοργανώσεις.

Δομή

Πλέον η διοργάνωση χωρίζεται σε 2 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων υπάρχει σύστημα ανόδου και υποβιβασμού. Η πρώτη κατηγορία ονομάζεται Premiership και η δεύτερη Championship. Η κάθε κατηγορία αποτελείται από 7 ομάδες, με την καθεμιά να αντιμετωπίζει όλες τις υπόλοιπες της κατηγορίας της και άλλες 3 από την άλλη κατηγορία, με αποτέλεσμα η κανονική περίοδος να αποτελείται από 9 αγωνιστικές.

Το σύστημα αυτό, όπως γίνεται κατανοητό, επιβάλλει στις ομάδες της μικρότερης κατηγορίας να κυνηγήσουν βαθμούς σε παιχνίδια με ισχυρότερους αντιπάλους αν θέλουν να διεκδικήσουν την άνοδό τους.

Με το πέρας της κανονικής περιόδου οι πρώτες 4 ομάδες της Championship αγωνίζονται για την πρωτιά που δίνει το εισιτήριο της ανόδου, ενώ η τελευταία της Premiership υποβιβάζεται. Οι πρώτες 4 ομάδες της Premiership αγωνίζονται σε μονούς play-off αγώνες για το τρόπαιο.

Ομάδες:

Τις δύο κατηγορίες, στη φετινή διοργάνωση, αποτελούν οι εξής ομάδες:

Premiership: Auckland, Canterbury, Counties Manukau, Manawatu, Taranaki, Tasman, Waikato

Championship: Bay of Plenty, Hawke’s Bay, North Harbour, Northland, Otago, Southland, Wellington

Πρόγραμμα:

Η διοργάνωση του 2015 ξεκινάει στις 13 Αυγούστου με την πρώτη φάση να ολοκληρώνεται στις 11 Οκτωβρίου. Στις 16 και 17 Οκτωβρίου διεξάγονται τα ημιτελικά των δύο κατηγοριών, ενώ στις 23 και 24 Οκτωβρίου θα λάβουν χώρα οι δύο τελικοί σε Championship και Premiership αντίστοιχα.

Be First to Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *