Press "Enter" to skip to content

Η Ιαπωνία μεγάλωσε το ράγκμπι

Εκπλήξεις στον αθλητισμό υπάρχουν πολλές, υπήρξαν και θα υπάρξουν και στο μέλλον. Όμως το κατόρθωμα, ο θρίαμβος, η έκρηξη των Ιαπώνων, στο πρώτο παιχνίδι στην ιστορία τους που αντιμετώπιζαν τη Νότια Αφρική, είναι κάτι περισσότερο από μια έκπληξη, από μια μεγάλη νίκη ενός Δαυίδ απέναντι σε ένα Γολιάθ. 20 χρόνια μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής, ένας αγώνας έρχεται ξανά να σημαδέψει την ιστορία του παγκοσμίου ράγκμπι, κάνοντας το ίδιο το άθλημα μεγαλύτερο και ανοίγοντας πολλά ζητήματα προς συζήτηση και προβληματισμό.

Η νίκη της Ιαπωνίας δεν ήταν ένα παράδειγμα μεγάλης νίκης, αλλά μια νίκη-παράδειγμα, παράδειγμα με τη φιλοσοφική έννοια του όρου. Η πορεία της ομάδας με τα άνθη κερασιάς στο στήθος, θα πρέπει να γραφτεί σε βιβλία, που θα έχουν επίλογο τη νίκη στο Μπράιτον, πριν γραφτούν οι νέοι τόμοι αυτής της Ιστορίας, που ελπίζουμε να έχει πολύ δρόμο μπροστά της.

Η Ιαπωνία, 3η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει βαλθεί εδώ και δεκαετίες να πρωταγωνιστήσει σε όλα τα μεγάλα σπορ. Προφανώς το ράγκμπι δε θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω. Οι μεθοδικοί και εργατικοί Ιάπωνες, δούλεψαν πολύ και πολύ σωστά πάνω σ’αυτό το στόχο. Αφ’ ενός σε όλη την πορεία ανάπτυξης του αθλήματος, δεν έκαναν τα καραγκιοζιλίκια άλλων χωρών, που περιμένουν από τη μια στιγμή στην άλλη, με βραχυπρόθεσμες επενδύσεις και περισσότερο τουπέ από εργατικότητα, να φτιάξουν τη μεγάλη ομάδα. Η Ιαπωνία συμμετέχει στα Παγκόσμια Κύπελλα από την παρθενική έκδοση του θεσμού, το 1987, αλλά πέτυχε την πρώτη της μεγάλη νίκη 28 χρόνια μετά το πρώτο της παιχνίδι και 24 χρόνια μετά την προηγούμενη νίκη, επί της αδύναμης Ζιμπάμπουε. Αυτή η υπομονή και επιμονή στο χτίσιμο μιας ανταγωνιστικής ομάδας έδωσε τα πρώτα αποτελέσματα. Αποτελέσματα που δε θα έρχονταν ποτέ αν τα παραπάνω στοιχεία δεν υπήρχαν.

Στην Ιαπωνία επίσης, λόγω και της δυνατότητας της χώρας, δόθηκαν πολλά χρήματα για την ανάπτυξη του αθλήματος. Ωστόσο, βάσει των σημερινών δεδομένων και χωρίς να υπολογίζει κανείς τη διαφήμιση που έφερε η νίκη επί των Springboks, αυτά τα κεφάλαια θα έχουν μεγάλη απόδοση.

Ήδη η Ιαπωνία έχει κερδίσει, μαζί με την Αργεντινή, τη θέση της στο Super Rugby και ετοιμάζεται να συμμετέχει σταθερά με τη δική της ομάδα σε μια διοργάνωση που θα αντιμετωπίζει τις επαρχίες που παράγουν τους πιο ποιοτικούς παίχτες στον πλανήτη. Επίσης, η συμμετοχή σε ένα τέτοιο εμπορικό προϊόν βοηθάει το ίδιο το άθλημα να εκτοξεύσει τη δημοφιλία του στη χώρα, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει όχι μόνο ο ανταγωνισμός σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και η ίδια η βάση του αθλήματος, είτε με την έννοια των αθλητών και φιλάθλων, αθλητικά μιλώντας, είτε και τα οικονομικά στοιχεία, με την έννοια της διεύρυνσης της αγοράς.

Όμως πέρα από αυτά, πέρα από τα κέρδη που το ράγκμπι έχει στην Ιαπωνία, η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου κατάφερε απέναντι στη Νότια Αφρική κάτι πολύ σημαντικότερο. Τέτοιες νίκες στη μεγαλύτερη διοργάνωση ενός αθλήματος, που παρά το γεγονός ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, μοιάζει να αφορά μόνο ένα μικρό σύνολο χωρών της Κοινοπολιτείας, αλλάζουν πολλά δεδομένα.

Περισσότερες ανταγωνιστικές ομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο σημαίνουν και μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου που θα είναι καθηλωμένος στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση στα μέσα ενημέρωσης, ότι η εικόνα του ράγκμπι θα φτάνει σε περισσότερα μάτια, ότι περισσότερος κόσμος θα συγκινείται και θα υποκλίνεται στο κορυφαίο άθλημα που παίζεται πάνω στο μοναδικό γνωστό πλανήτη που φιλοξενεί ζωή. Αυτό δεν είναι κέρδος της Ιαπωνίας, αυτό είναι κέρδος του ράγκμπι. Τα παραπάνω, επίσης, δεν είναι μελλοντικά ενδεχόμενα, είναι ακριβώς ότι ακολούθησε το “σεισμό του Μπράιτον”. Αυτό που συνετελέσθη στις 19 Σεπτεμβρίου του 2015, δεν ήταν καθόλου μικρό, ακόμα και στη μικρή ως μικροσκοπική για το ράγκμπι, Ελλάδα, αυτά τα φαινόμενα ήταν ορατά.

Βέβαια, το γεγονός ότι αυτή η έκπληξη ήρθε στη μεγαλύτερη διοργάνωση, χωρίς προηγούμενο σε international tests, δείχνει και τις μεγάλες ευθύνες του World Rugby για τη στρατηγική ανάπτυξης και προώθησης του αθλήματος. Πέρα από τις καμπάνιες εκμάθησης του ράγκμπι σε υπανάπτυκτες χώρες, είτε οικονομικά είτε αθλητικά, χρειάζεται και μια σοβαρή προσπάθεια διεύρυνσης του κορυφαίου επιπέδου. Ομάδες που μπορούν να κερδίσουν τους κορυφαίους, πρέπει να παίζουν αντίπαλοί τους, σε international tests με διακύβευμα και όχι μόνο στην προθέρμανση των tours. Σε ώρες που όλος ο κόσμος θα μπορεί να τις παρακολουθήσει.

Είναι αλήθεια ότι το ράγκμπι έχει τις παραδόσεις του, αλλά είναι περισσότερο αλήθεια ότι είναι το άθλημα που γινόταν μεγαλύτερο κάθε φορά που τις έσπαγε, κρατώντας πάντα την ουσία του, τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του και τις αξίες του. Η νίκη της Ιαπωνίας, καθώς και αυτή της Γεωργίας, που υπόκειται πολύ μεγαλύτερο αποκλεισμό από το ευρωπαϊκό λόμπι, δείχνουν ότι υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις ώστε σε πολύ σύντομο διάστημα το ράγκμπι εκτός από κορυφαίο άθλημα στον πλανήτη να είναι και το δημοφιλέστερο, τουλάχιστον στον αναπτυγμένο αθλητικά κόσμο. Οι υπόλοιποι μπορούν να ασχοληθούν με μοντέλα που για πασαρέλα χρησιμοποιούν γήπεδα.

Η 19η Σεπτεμβρίου του 2015 είναι ζήτημα να μείνει στην ιστορία όπως εκείνη η μέρα του 1985, που αποφασίστηκε να διοργανωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, ή όπως εκείνη η μέρα του 1995, που το ράγκμπι ξεπέρασε το στρουθοκαμιλισμό του ερασιτεχνισμού, προκειμένου να ξεκινήσει να κατακτά τον κόσμο. Η νίκη της Ιαπωνίας, μπορεί να συμβολίζει, ως ορόσημο, αυτή την πορεία και αυτό είναι κάτι που πραγματικά αξίζουν οι Ιάπωνες.

Be First to Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *