Press "Enter" to skip to content

Τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Στις 18 Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει ο θεσμός που όλοι οι φίλοι του ράγκμπι ανά τον κόσμο αναμένουν με αγωνία από τότε που …τελείωσε ο προηγούμενος! Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διαρκέσει περίπου ενάμιση μήνα με τις 20 κορυφαίες εθνικές ομάδες του κόσμου να συναντώνται το 2015 στα αγγλικά γήπεδα προκειμένου να διεκδικήσουν το Webb Ellis Cup. Ποια είναι όμως τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν αυτές τις μεγάλες αναμετρήσεις; Ετοιμάσαμε ένα μικρό αφιέρωμα γι’ αυτά τα 13 “πεδία των μαχών”, προκειμένου να ζεστάνουμε και το κλίμα για τη μεγάλη διοργάνωση!

Τα 13 γήπεδα επιλέχθηκαν με τρόπο τέτοιο ώστε να διεξαχθούν αγώνες σχεδόν σε κάθε περιοχή της Αγγλίας, από τη Μάγχη και το Brighton, ως το βορρά και το Newcastle, ενώ το μοναδικό γήπεδο εκτός Αγγλίας που θα αποτελέσει τόπο διεξαγωγής αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι το Millenium του Cardiff.

Ας αρχίσει λοιπόν η περιπλάνηση…

Sandy_Park_2Sandy Park, Exeter
(χωρητικότητα 12.500)

 

Το Sandy Park είναι το μικρότερο γήπεδο που θα φιλοξενήσει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αποτελεί την έδρα των Exeter Chiefs και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεγάλης Βρετανίας, πιο κοντά στο Κάρντιφ παρά στο Λονδίνο. Εγκαινιάστηκε το 2006, αλλά υπέστη κι ένα απαραίτητο λίφτινγκ εν’όψει Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στο Sandy Park θα διεξαχθούν 3 αγώνες της φάσης των ομίλων.

Rugby Union - World Cup 2015 Venues File PhotoKingsholm Stadium, Gloucester
(χωρητικότητα 16.500)

Επίσης ένα από τα μικρά γήπεδα που θα φιλοξενήσουν αγώνες της μεγάλης διοργάνωσης, αλλά με πολύ πιο μακρά και σημαντική ιστορία. Το Kingsholm κατασκευάστηκε το 1891 και αποτελεί την έδρα της ομάδας του Gloucester (για το οποίο υπάρχουν διαφωνίες αν προφέρεται Γκλούστερ ή Γκλούσεστερ). Η αρχική του χωρητικότητα ήταν μόλις 424 θεατές, ενώ το 1900 φιλοξένησε την πρώτη διεθνή αναμέτρηση, ανάμεσα στην Αγγλία και την Ουαλία, που βρήκε νικητές τους φιλοξενούμενους. Βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα (ή απλώς όρια) της Αγγλίας με την Ουαλία.

Στο Kingsholm θα διεξαχθούν 4 αγώνες της φάσης των ομίλων.

Stadium_MK_1Stadium MK, Milton Keynes
(χωρητικότητα 30.500)

Πρόκειται για ένα γήπεδο που χτίστηκε το 2007 προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των τοπικών ποδοσφαιρικών σωματείων του Milton Keynes. Μάλιστα αποτελεί και την έδρα της ομάδας Milton Keynes Dons που αγωνίζεται στην αγγλική Championship. Όμως, το ρεκόρ θεατών, όπως συμβαίνει και με αρκετά άλλα ποδοσφαιρικά γήπεδα, σημειώθηκε σε έναν αγώνα ράγκμπι, ανάμεσα στους Northampton Saints και τους Saracens, στις 25 Απρίλη του 2015, για την κανονική περίοδο της Premiership.

Είναι το πιο κοντινό γήπεδο στην πρωτεύουσα και θα φιλοξενήσει 3 αγώνες της φάσης των ομίλων.

Brighton_1Community Stadium, Brighton
(χωρητικότητα 30.750)

Ακόμα ένα νεόχτιστο ποδοσφαιρικό γήπεδο, που η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2011, θα φιλοξενήσει αγώνες της μεγαλύτερης διοργάνωσης του ράγκμπι. Το Community Stadium, γνωστό και ως Falmer Stadium, λόγω της τοποθεσίας που βρίσκεται στα προάστια του Brighton, αποτελεί την έδρα της Brighton & Hove Albion που αγωνίζεται στην αγγλική Championship.

Στο Community Stadium θα διεξαχθούν 2 αγώνες της φάσης των ομίλων.

Leicester_City_Stadium_2Leicester City Stadium, Leicester
(χωρητικότητα 32.262)

Στην πόλη του Leicester, που έχει βαθιά παράδοση στο ράγκμπι, όντας μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κολλέγιο του Rugby και με τους Tigers να αποτελούν καμάρι όλης της περιοχής, το γήπεδο της Leicester City επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ράγκμπι. Το Leicester City Stadium κατασκευάστηκε το 2002 και είναι το 19ο μεγαλύτερο γήπεδο της Αγγλίας. Εκείνη την εποχή επρόκειτο να φιλοξενήσει εκτός από την ποδοσφαιρική ομάδα και τους Leicester Tigers, που ασφυκτιούν στο Welford Road, αλλά η συμφωνία δε μπόρεσε να ολοκληρωθεί. Παρ’ όλα αυτά οι Tigers έχουν δώσει σ’αυτό το γήπεδο αρκετούς σημαντικούς ευρωπαϊκούς αγώνες, ενώ το 2006 η Μικτή Κόσμου αντιμετώπισε εκεί την ομάδα της Νότιας Αφρικής.

Στο Leicester City Stadium θα διεξαχθούν 3 αγώνες της φάσης των ομίλων.

Elland_Road_1Elland Road, Leeds
(χωρητικότητα 37.914)

Το ιστορικό γήπεδο του Leeds θα έχει επίσης την τιμή να φιλοξενήσει αγώνες της μεγάλης διοργάνωσης. Αρχικά κατασκευάστηκε το 1897, αλλά από τότε έχει υποστεί 9 επεκτάσεις και 6 ανακαινίσεις, με την τελευταία να λαμβάνει χώρα το 2011-2012. Δεν έχει ξαναφιλοξενήσει σημαντικούς αγώνες ράγκμπι, με μόνη εξαίρεση έναν ιδιότυπο αγώνα ανάμεσα στη Νότια Αφρική και μια μικτή ομάδα της Βόρειας Αγγλίας, το 1992, τον οποίον παρακολούθησαν 14.000 θεατές.

Το Elland Road θα φιλοξενήσει 2 αγώνες της φάσης των ομίλων.

Villa_Park_2Villa Park, Birmingham
(χωρητικότητα 42.682)

Είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο θρυλικά γήπεδα της Ευρώπης, ενώ αποτελεί την έδρα της ποδοσφαιρικής Aston Villa. Κατασκευάστηκε το 1897 και μέχρι σήμερα κρατάει το παραδοσιακό στυλ του αγγλικού γηπέδου, με τις χωρισμένες σκεπαστές εξέδρες, που φτάνουν μέχρι λίγα μέτρα μακριά από το χορτάρι του αγωνιστικού χώρου. Το υπεραιωνόβιο γήπεδο έχει φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων αγώνων, και κάμποσα international tests, αλλά σίγουρα τα πιο σημαντικά γεγονότα για το ράγκμπι θα είναι αυτά του προσεχούς φθινοπώρου.

Στο Villa Park θα διεξαχθούν 2 αγώνες της φάσης των ομίλων.

St. James' Park Aerial View Newcastle UnitedSt. James’ Park, Newcastle
(χωρητικότητα 52.405)

Το St. James’ Park αποτελεί την έδρα της Newcastle United από το 1892, όταν το παρέλαβε από τη Newcastle West End, μία από τις δύο ομάδες που τη σχημάτισαν την ίδια χρονιά. Κατασκευάστηκε το 1882 και από τότε αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα του αγγλικού βορρά. Σήμερα, μετά από αρκετές επεκτάσεις και ανακαινίσεις, αποτελεί και ένα από τα πιο σύγχρονα και όμορφα γήπεδα ολόκληρης της Αγγλίας.

Στο St. James’ Park θα διεξαχθούν 3 αγώνες της φάσης των ομίλων.

Olympic_Stadium_2Ολυμπιακό Στάδιο, Λονδίνο
(χωρητικότητα 54.000)

Με το πλήρες όνομά του να είναι Queen Elizabeth Olympic Park (Ολυμπιακό Πάρκο “Βασίλισσα Ελισάβετ”), είναι το στάδιο που κατασκευάστηκε το 2011 προκειμένου να αποτελέσει την κύρια έδρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012. Είναι κατασκευασμένο πάνω σε ένα νησί και βρίσκεται στο Stratford, στο Βορειοανατολικό Λονδίνο. Ο πρώτος αγώνας ράγκμπι θα διεξαχθεί στις 29 Αυγούστου, ανάμεσα στους Barbarians και την ομάδα της Σαμόα.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο θα διεξαχθούν 4 αγώνες της φάσης των ομίλων και ο Μικρός Τελικός της διοργάνωσης.

Manchester_City_Stadium_2Manchester City Stadium, Manchester
(χωρητικότητα 56.000)

Το Manchester City Stadium αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα γήπεδα της Αγγλίας και κατασκευάστηκε το 2003 προκειμένου να φιλοξενήσει την ομάδα της πόλης του Manchester, σε μια περιοχή όπου το ράγκμπι δεν είναι το πρώτο δημοφιλέστερο άθλημα. Οι υπερύγχρονες εγκαταστάσεις του, ωστόσο, θα δώσουν την ευκαιρία στους κατοίκους ακόμα μιας πόλης του αγγλικού βορρά να παρακολουθήσουν ένα τεράστιο αθλητικό γεγονός.

Στο Manchester City Stadium θα διεξαχθεί ένας αγώνας της Εθνικής Αγγλίας για τη φάση των Ομίλων.

Millenium_2Millenium Stadium, Cardiff
(χωρητικότητα 74.500)

Ένα από τα θρυλικότερα γήπεδα ράγκμπι του κόσμου, καθώς αποτελεί τη συνέχεια του Arms Park που βρίσκεται ακριβώς από δίπλα, κατασκευάστηκε το 1999 για να καλύψει της ανάγκες της εθνικής ομάδας ράγκμπι της Ουαλίας και των τρελών με το ράγκμπι Ουαλών, που περηφανεύονται για αυτό το στολίδι στη χώρα τους. Όπως το 1991 και το 2007, έτσι και φέτος, αν και η Ουαλία δεν έχει λάβει το “χρίσμα” για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Millenium θα φιλοξενήσει αγώνες της μεγάλης διοργάνωσης, με τους φίλους του ράγκμπι ανά τον κόσμο να υποδέχονται με χαρά φυσικά αυτή την είδηση.

Στο Millenium θα διεξαχθούν 6 αγώνες της φάσης των ομίλων και 2 προημιτελικοί.

Webley_2Wembley Stadium, Λονδίνο
(χωρητικότητα 90.000)

Το θρυλικό Wembley αποτελεί το μεγαλύτερο γήπεδο που θα φιλοξενήσει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έχοντας κατασκευαστεί το 1923 (με αρχική χωρητικότητα 127.000 θεατές) και επανακατασκευαστεί το 2007, η λίστα με τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα ξεπερνάει κατά πολύ όσα μπορούν να χωρέσουν σ’αυτή την παρουσίαση. Ανήκει στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας, τη Football Association, αλλά ένας αγώνας ράγκμπι, ανάμεσα στους Harlequins και τους Saracens, δύο ομάδες του Λονδίνου, το 2015, ήταν ικανός να το γεμίσει με το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο κοινό για αγώνα ράγκμπι, αποτελούμενο από 84.068 θεατές.

Στο Wembley θα διεξαχθούν 2 αγώνες της φάσης των ομίλων.

Twickenham_1Twickenham, Λονδίνο
(χωρητικότητα 82.000)

Αποτελεί την έδρα της Rugby Football Union, είναι ένα από τα ιστορικότερα γήπεδα ράγκμπι στην κόσμο και θα μπορούσε κανείς να πει ότι εκεί χτυπάει η καρδιά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι ένα από τα λίγα γήπεδα στον κόσμο που δεν αλώθηκε ποτέ από άλλα σπορ, με τη μόνη αθλητική δραστηριότητα εκτός του Rugby Union που έχει διεξαχθεί να είναι υψηλού επιπέδου αγώνες του Rugby League, ενώ κατά καιρούς συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών λαμβάνουν χώρα. Μια έστω απόπειρα απαρίθμησης ιστορικών αγώνων ράγκμπι στο Twickenham θα έπαιρνε αρκετές ώρες ακόμα και για να διαβαστεί, καθώς κατασκευάστηκε το 1909 και από τότε αποτελεί έναν από τους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού πραγματικούς ναούς του αθλήματος. Εκτός των παραπάνω είναι και το γήπεδο που φιλοξενεί το Μουσείο της Rugby Football Union, δηλαδή της Ομοσπονδίας που ουσιαστικά έδωσε υπόσταση σύγχρονου αθλήματος στο ράγκμπι με την ίδρυσή της, το 1871.

Στο Twickenham θα διεξαχθούν 5 αγώνες της φάσης των ομίλων, 2 προημιτελικοί, οι 2 ημιτελικοί και ο Τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στις 31 Οκτωβρίου.

Be First to Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *