Το ράγκμπι έχει τη δική του ιστορία. Για την ακρίβεια το ράγκμπι είναι ένα άθλημα που έχει ιστορία, έχει ηθική, έχει παραδόσεις, έχει μια τεράστια κουλτούρα, έχει τους δικούς του ήρωες, έχει την εξέλιξή του. Αυτή η εξέλιξη είναι ένα κουβάρι που το ξετυλίγει κανείς περνώντας μέσα από ημερομηνίες, γεγονότα, έκφραση ιδεών, απόψεων, καινοτομιών και μεγάλων αποφάσεων. Αυτό ακριβώς έκανε και ο Huw Richards αφήνοντάς μας ένα καταπληκτικό έργο με την ιστορία του αθλήματος, υπό τον τίτλο “A GAME FOR HOOLIGANS The History of Rugby Union”.
Στο καταπληκτικό αυτό βιβλίο ο Richards βρίσκει έναν εκπληκτικό τρόπο για να παρουσιάσει την εξέλιξη του αθλήματος πολύπλευρα, με τρόπο αφ’ ενός που θα μπορούσε να το διαβάσει και κάποιος που δεν έχει καμία σχέση με το άθλημα μέχρι να βρεθεί μπροστά στις σελίδες του, αλλά και τέτοιο ώστε και οι “μυημένοι” να μάθουν με τρόπο που πραγματικά να καταλάβουν το παιχνίδι στην εξέλιξή του, βοηθούμενοι να αντιληφθούν το επίπεδο της ανάπτυξής του μέσα στο πέρασμα των χρόνων, αλλά και τη θέση της σημερινής χρονικής στιγμής, ως αποτέλεσμα του παρελθόντος και μεσοδιάστημα πριν από τα μελλοντικά βήματα.
Θα μπορούσε κανείς να πιστέψει πως οι παραπάνω γραμμές είναι κάτι παραπάνω από υπερβολικές για ένα βιβλίο 318 σελίδων που αναφέρεται στην ιστορία ενός σπορ. Θα μπορούσε επίσης να σκεφτεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ειπωθεί επειδή το συγκεκριμένο σύγγραμμα χαρακτηρίζεται από μια υπέρμετρη σχολαστικότητα, που ίσως καταντάει και βαρετή. Τίποτα όμως από τα δύο δεν είναι αλήθεια. Ο Richards καταφέρνει χωρίς να είναι ιδιαίτερα σχολαστικός, δίνοντας όμως τις απαραίτητες πληροφορίες και καθοριστικές λεπτομέρειες, χωρίς να χρησιμοποιεί κάτι πρωτόγνωρο στην τέχνη της εξιστόρησης, αλλά με τη χρήση μιας καταπληκτικής μεθοδολογίας που ταυτόχρονα μπορεί να περιγράφει την εξέλιξη σε ιστορικό, κοινωνικό, γεωγραφικό, οικονομικό και αμιγώς αθλητικό επίπεδο, να σκιαγραφήσει την ιστορική ταυτότητα του καταπληκτικού σπορ στο θαυμάσιο έργο του.
Η ιστορική και αμιγώς αθλητική αναδρομή περιλαμβάνει την αρχική αναζήτηση της προϊστορίας του αθλήματος, με την προσπάθεια να πέσει φως πάνω σε θρύλους για τη δημιουργία και την ύπαρξή τους, με προσοχή όμως ώστε ακόμα κι αυτά τα στοιχεία της παράδοσης, που έχουν περάσει στην κουλτούρα του αθλήματος με αρκετή δόση απλοποίησης και μυθοπλασίας να μην απομυθοποιηθούν σε βαθμό κυνικό. Η διαδρομή προχωράει μέσα από την εξιστόρηση της ανάπτυξης της τεχνικής του ίδιου του παιχνιδιού αλλά και της οργάνωσής του, της εξέλιξης της αμιγώς αθλητικής σκέψης με το πέρασμα των χρόνων.
Η κοινωνική και οικονομική αναδρομή ασχολείται με την ικανότητα του αθλήματος να προσελκύει συγκεκριμένες μάζες, συγκεκριμένης εθνικής ή κοινωνικής-ταξικής προέλευσης, το άνοιγμά του σε ευρύτερο φάσμα πιστών, η εξέλιξή του από ασχολία ερασιτεχνών με δογματικό αντι-επαγγελματισμό σε ένα μοντέρνο σπορ που προσελκύει τεράστια οικονομικά συμφέρονται και γύρω από αυτό, όπως και γύρω από τα λαοφιλέστερα αθλήματα της υφηλίου, κινούνται αμύθητα ποσά ενώ “παίζουν μπάλα” μεγάλα συμφέροντα.
Η γεωγραφική αναδρομή καταπιάνεται με τη μεγάλη περιπέτεια του αθλήματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τα επόμενα κεφάλαια να περιμένουν κάπου στο μέλλον, για την εξάπλωσή του σε κάθε γωνιά της γης, τον τρόπο που η οβάλ μπάλα θα φτάσει σε μια εποχή που έτσι κι αλλιώς όλα ταξιδεύουν πιο γρήγορα, σε κάθε σπίτι ως θέαμα και στα χέρια κάθε νεαρού στον πλανήτη ως αντικείμενο αναδημιουργίας αλλά και πραγματικής αφοσίωσης.
Όλα αυτά βέβαια γίνονται με έναν καταπληκτικό τρόπο, σα να είναι μπερδεμένα μεταξύ τους μέσα στο καταπληκτικό κείμενο που αναγκάζει τον αναγνώστη μείνει προσκολλημένος σ’αυτό το υπέροχο ταξίδι που επιτυγχάνεται μέσα από τις λέξεις. Λέξεις που βεβαίως ξαναζωντανεύουν μεγάλες στιγμές, που μπορούν να χαρακτηριστούν από τυχαίες, ως ιστορικές και θρυλικές.
Στον επίλογο του βιβλίου του ο Huw Richards, επιχειρεί να κάνει κάποιες προτάσεις για το μέλλον του αθλήματος και κάποιες προβλέψεις για το ποια θα είναι τα βασικά βήματα στη μετ’ έπειτα πορεία του. Αν και η τελευταία έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε λίγο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2007, ήδη κάποιες από τις προβλέψεις αυτές έχουν επαληθευτεί και κάποιες προτάσεις υλοποιηθεί.
Από τη μεριά του, το Rugby In Greek, έχει να κάνει μόνο μια πρόταση: όποια χώρα θέλει να αναπτύξει το ράγκμπι, ανάμεσα στα άλλα πολύ σημαντικά βήματα που έχει να κάνει σε διάφορα επίπεδα, ένα πολύ σημαντικό καθήκον που έχει είναι να ανταποκριθεί στην πρόκληση: “Μεταφράστε το, τώρα!”
Be First to Comment