Το ράγκμπι είναι ένα άθλημα για άντρες; Η καλύτερη έκφραση θα ήταν πως το ράγκμπι είναι ένα άθλημα για …παλικάρια! Αυτό, γιατί το εκπληκτικό αυτό άθλημα, σχεδόν από την δημιουργία των κανόνων του ανεπίσημα, αλλά εδώ και μερικές δεκαετίες με τον πιο επίσημο τρόπο, υποδέχεται στους κόλπους του γυναίκες παλικάρια που αποφασίζουν να αφοσιωθούν στην οβάλ διάσταση του αθλητισμού. Μιας και η μέρα, 8 Μάρτη, ανήκει στις γυναίκες και κυρίως στις κατακτήσεις των γυναικών, το συγκεκριμένο αφιέρωμα δε θα μπορούσε να έχει άλλο περιεχόμενο από μια πολύ σημαντική κατάκτηση όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά συνολικά για το ράγκμπι και τον αθλητισμό.
Ψάχνοντας κανείς τις απαρχές της γυναικείας παρουσίας σε αγώνες ράγκμπι θα πρέπει προφανώς να δεχθεί την παρουσία των γυναικών στο μεσαιωνικό footeball, στη soule ή άλλες μορφές μαζικών παιχνιδιών με μπάλα, απαγορευμένων ή μη. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλει να φτάσει στην πρώτη αναφορά στην ιστορία παιχνιδιού με τη μπάλα, δε θα μπορέσει να βρει άντρες αθλούμενους! Πρόκειται για την αναφορά του Ομήρου στο παιχνίδι της Ναυσικάς με τις φίλες της όταν τις βρίσκει ο θαλασσοδαρμένος Οδυσσέας.
Όσο αφορά τη σύγχρονη εποχή, θα πρέπει να πάει τόσο πίσω όσο και οι ρίζες του αθλήματος με τη σημερινή του μορφή, στα τέλη του 19ου αιώνα. Αναφορές από την Αγγλία αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Αυτοκρατορίας φέρουν γυναίκες να επιδίδονται στο συγκεκριμένο σπορ σε διάφορα παιχνίδια επίδειξης. Πέρα απ’ αυτό όμως, σημαντικό είναι ότι από πολύ νωρίς, στις αναπτυγμένες πολιτισμικά αυτές κοινωνίες, δεν υπήρχε η προκατάληψη ότι το άθλημα είναι απαγορευμένο από …”τη φύση” για τις γυναίκες, καθώς πολλά κορίτσια αγωνίζονταν με τις ομάδες των κολλεγίων τους. Ομάδες στις οποίες βεβαίως κυριαρχούσε το “ισχυρό” φύλο.
Την πρωτοπορία πάντως στην εγκαθίδρυση ενός γυναικείου παιχνιδιού όμοιο με το ράγκμπι, έχει η (όχι και πολύ παράξενο) Γαλλία. Από τη δεκαετία του 1920, στη χώρα της Σιμόν ντε Μποβουάρ είχε αναπτυχθεί ένα ιδιότυπο ράγκμπι, για 10 παίχτριες σε κάθε ομάδα και με μικρούς περιορισμούς στο τάκλιν, με πολλές ομάδες να ιδρύονται και να αναπτύσσουν για πρώτη φορά ένα γυναικείο εθνικό πρωτάθλημα!
Από ‘κει και πέρα η ανάπτυξη του αθλήματος για τις γυναίκες αφορούσε κυρίως τη συμμετοχή τους σε κολλεγιακές ή πανεπιστημιακές ομάδες, καθώς και σε συγκεκριμένα παιχνίδια επίδειξης. Η δεκαετία που έφερε την τομή στο γυναικείο ράγκμπι ήταν αυτή του 1980. Τα χρόνια εκείνα πολλές ομοσπονδίες συμπεριέλαβαν το γυναικείο τμήμα στις δραστηριότητές τους, δημιουργήθηκαν εθνικά πρωταθλήματα και το 1988 ιδρύθηκε και η WIRB, η Women’s International Rugby Board.
Ωστόσο, το πρώτο καταγεγραμμένο διεθνές παιχνίδι rugby union πραγματοποιήθηκε το 1982. Στην Ουτρέχτη, στις 13 Ιούνη, μια νεοσύστατη Ολλανδική ομάδα υποδέχθηκε τη Γαλλία, που είχε μεγαλύτερη παράδοση λόγω και της ύπαρξης της barette και οι φιλοξενούμενες αποχώρησαν νικήτριες με σκορ 4-0!
Αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί περισσότερα από 1000 International Tests ενώ οι πιο πετυχημένες χώρες στην ανάπτυξη του αθλήματος είναι οι παραδοσιακές δυνάμεις Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Αγγλία, Ιρλανδία και Γαλλία, αλλά και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, με πανίσχυρες εθνικές ομάδες.
Όσο αφορά τη μεγαλύτερη διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό για τις γυναίκες διεξήχθη για πρώτη φορά 4 χρόνια μετά το αντίστοιχο αντρικό, το 1991. Πρώτη οικοδέσποινα χώρα ήταν η Ουαλία και πρώτη πρωταθλήτρια κόσμου η ομάδα των ΗΠΑ, ενώ η Αγγλία κατέκτησε τον τίτλο της δεύτερης διοργάνωσης για να ακολουθήσει η κυριαρχία της Νέας Ζηλανδίας με 4 τρόπαια. Το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί φέτος στη Γαλλία από την 1η μέχρι τη 17η Αυγούστου, με τη συμμετοχή 12 ομάδων, μεταξύ των οποίων και το Καζαχστάν (!) που θα εκπροσωπήσει την Ασιατική ήπειρο.
Ιδιαίτερα δημοφιλές όμως για τις γυναίκες είναι το Rugby Sevens, για το οποίο η πρώτη παγκόσμια διοργάνωση ήταν το τουρνουά που διεξήχθη στο Χονκ-Κονγκ το 1997. Πλέον, το καλεντάρι του γυναικείου Sevens είναι γεμάτο, με τις World Series να πραγματοποιούνται καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, παράλληλα μ’αυτές των αντρών. Φυσικά, τομή για το συγκεκριμένο αγώνισμα είναι η παρουσία του στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, κατά τους οποίους για πρώτη φορά στην ιστορία οι γυναίκες θα αγωνιστούν στο ράγκμπι στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της υφηλίου.
Τέλος, όσο αφορά την κοινωνική και εξωαγωνιστική χροιά της γυναικείας παρουσίας στο άθλημα, ιδιαίτερα δημοφιλής θεσμός είναι η έκδοση “καλλιτεχνικών” ημερολογίων στην αρχή κάθε έτους από τις γυναικείες ομάδες, κάτι που όμως δεν αντιμετωπίζεται σεξιστικά, καθώς είναι απλώς η πιο ενδιαφέρουσα μορφή των αντίστοιχων αντρικών που η έκδοσή τους προηγούνταν χρονικά, με σκοπούς φιλανθρωπικούς, αλλά και τη συντήρηση των ομάδων, καθώς το άθλημα δεν είναι επαγγελματικό.
Τη σημερινή μέρα, ανάμεσα σε άλλες ευχές, ευχόμαστε στις γυναίκες επιτυχίες και κατακτήσεις στον αθλητισμό και μία απ’αυτές να είναι η ανάπτυξη του γυναικείου ράγκμπι, το οποίο είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον!
Αναδημοσίευση από το “Rugby In Greek” – 8/3/2014
Be First to Comment