Το ράγκμπι δεν παίζεται μόνο στα μεγάλα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, του Six Nations και του Rugby Championship. Το παγκοσμίως δημοφιλές άθλημα, για περισσότερο από έναν αιώνα, σε όλο τον πλανήτη, έχει τα κύτταρά του στους συλλόγους που ανδρώνουν αθλητές και αθλήτριες, που συγκεντρώνουν οπαδούς και ολόκληρες κοινωνίες. Στην Ελλάδα, μπορεί αυτή η ανάπτυξη να μη συμβαδίζει με εκείνη των αναπτυγμένων αθλητικά χωρών, όμως το ράγκμπι κάνει τα δικά του βήματα! Το ράγκμπι στην Ελλάδα μεγαλώνει και πλέον δεν αναπτύσσεται μόνο στην πρωτεύουσα, μια ομάδα από την επαρχία, ο Αίολος Πατρών, φιλοδοξεί να κάνει το υπέροχο σπορ γνωστό στην 3η μεγαλύτερη ελληνική πόλη και μέχρι στιγμής τα βήματά του στέφονται από επιτυχίες.
Η σπίθα, βεβαίως, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, σε πολλές άλλες χώρες, έπρεπε να μεταφερθεί από το εξωτερικό. Έτσι, η χώρα που έχει αναλάβει εδώ και ένα αιώνα περίπου τη μεταλαμπάδευση του ράγκμπι σε όλη την Ευρώπη, η Γαλλία, έβαλε την τρίχρωμη υπογραφή της και στη γέννηση ενός ακόμα συλλόγου, αυτή τη φορά ελληνικού. Μια ομάδα Γάλλων που εργάζονταν στην Πάτρα, ήρθε σε επαφή με τον Γ.Σ. Αίολος Πατρών το 2010, ώστε να αναπτυχθεί και τμήμα ράγκμπι στα πλαίσιά του. Στους διοικούντες του Συλλόγου πιστώνεται η διορατικότητα να αγκαλιάσουν ένα τέτοιο εγχείρημα, πολύ σημαντικό για την εξάπλωση ενός αθλήματος με τεράστια δυναμική παγκοσμίως, αλλά ακόμα μικρή στη χώρα μας.

Τα πρώτα αποτελέσματα της νεότευκτης ομάδας ήταν απολύτως ικανοποιητικά, όμως η δύσκολη ώρα ήρθε όταν οι ιδρυτές και εμπνευστές του Τμήματος έπρεπε να αποχωρήσουν από την πόλη. Το ράγκμπι είναι ένα άθλημα που δε μαθαίνεται εύκολα και πόσο μάλλον η ικανότητα να το μεταλαμπαδεύσεις. Το δυσαναπλήρωτο κενό οδήγησε στη διάλυση του πολλά υποσχόμενου τμήματος το 2011, όμως η σπίθα που είχε ανάψει απλά σιγόκαιγε για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Νέοι παίχτες, που μόλις είχαν αρχίσει να μυούνται στη μαγεία του παιχνιδιού με την οβάλ μπάλα, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να επανασυστήσουν ένα σύλλογο, με τις οποιες δυσκολίες ως και ανυπέρβλητα εμπόδια μπορεί να είχε ένα τέτοιο εγχείρημα. Το σημαντικό είναι, όμως, ότι η αρχή έγινε, το 2012, σε ένα “ξερό” γήπεδο, όπου γεννήθηκαν οι Rebels, στην πραγματικότητα μια παρέα φίλων που έπαιζε ράγκμπι κάθε Κυριακή, θυμίζοντας τα αντίστοιχα “κλαμπ του Σαββάτου” των πιο αναπτυγμένων στο ράγκμπι χωρών.

Οι Rebels, ωστόσο, δεν έμειναν εκεί. Λίγο καιρό μετά από αυτή την ιδιότυπη “σύσταση της παρέας του ράγκμπι”, κατάφεραν να δώσουν και τον πρώτο τους επίσημο αγώνα, απέναντι σε μια άλλη ομάδα της ελληνικής επαρχίας, τους Τιτάνες Καβάλας. Αυτό το παιχνίδι ουσιαστικά σηματοδότησε και τη στιγμή από την οποία το Τμήμα μπορούσε πλέον να λειτουργήσει κανονικά, ως ένας αθλητικός σύλλογος, με αθλητική και κοινωνική αποστολή, καθώς και την ευθύνη να μεγαλώσει το ράγκμπι στην πόλη που δρούσε.
Το 2013, δύο χρόνια μετά την – ευτυχώς προσωρινή – διάλυσή του, το Τμήμα Ράγκμπι του Αιόλου ήταν και πάλι ζωντανό και εκείνη η σπίθα που σιγόκαιγε ήταν πλέον μια φλόγα έτοιμη να μεταλαμπαδευτεί σε πολλούς νέους αθλητές, άντρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια, που είχαν το δικαίωμα και προνόμιο να γνωρίσουν το υπέροχο άθλημα στην Πάτρα.
Στην πρώτη σεζόν της επαναλειτουργίας της, η ομάδα του Αιόλου αγωνίστηκε στην παρθενική διοργάνωση του Unity Cup, όπου κατετάγη 3η, ενώ στο τουρνουά Sevens που διοργανώθηκε στο Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, κατέλαβε επίσης την 3η θέση, έχοντας μπροστά της μόνο τους ισχυρούς συλλόγους του ελληνικού ράγκμπι, Attica Springboks και Παναθηναϊκό. Την ίδια εποχή, ο Αίολος πέτυχε έναν άθλο, δημιουργώντας παράλληλα και γυναικείο τμήμα ράγκμπι, το οποίο αντιμετώπισε σε αγώνα Sevens τη γυναικεία ομάδα του Παναθηναϊκού.

Η πρόοδος όμως δε σταμάτησε εκεί και οι φιλοδοξίες του συλλόγου βοήθησαν γρήγορα να υπάρξουν και νέες επιτυχίες. Από το 2014, ο Αίολος έχει τις δικές του ακαδημίες, όπου αγόρια και κορίτσια κάτω των 17 ετών μαθαίνουν τα μυστικά του αθλήματος, προετοιμαζόμενα να στελεχώσουν την αντρική και γυναικεία ομάδα, με πολλά περισσότερα εφόδια απ’ ότι οι προκάτοχοί τους, στο άμεσο μέλλον. Όσο αφορά την αγωνιστική πορεία της πρώτης ομάδας, στο 2ο Unity Cup, ο Αίολος κατετάγη 4ος, ενώ η γυναικεία ομάδα έδωσε μια σειρά αγώνων, με αντιπάλους εκείνες των Attica Springboks και του Παναθηναϊκού.

Αν κάτι, ωστόσο, είναι το πιο δύσκολο να επιτευχθεί, στο χτίσιμο μιας νέας ομάδας, σε μια χώρα που το άθλημα είναι γενικώς άγνωστο, αυτό είναι η ανάπτυξη της κουλτούρας του. Ο Αίολος, όμως, μετράει σοβαρά βήματα και σε αυτή την κατεύθυνση! Ο γενικότερος προσανατολισμός της ομάδας είναι να εφοδιάζει τα μέλη της με τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον “οβάλ πολιτισμό”, τις αξίες του ράγκμπι, που αποτελούν αξίες ζωής, όπως η ευγενής άμιλλα, το ευ αγωνίζεσθαι, η συλλογικότητα και πολλά άλλα. Την ίδια στιγμή, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, κατάφερε να διαμορφώσει ένα πραγματικό γήπεδο ράγκμπι, με μόνιμα δοκάρια, εξέδρα και αποδυτήρια, που συντηρείται και φροντίζεται από τους ίδιους τους παίχτες, κάνοντάς τους έτσι να το νιώθουν “σπίτι τους”.
Στο μήνυμά του στο “The Rugby Union”, ο Πρόεδρος του Αιόλου Πατρών, Ανδρέας Μάρκος, αναφέρει τα εξής για το Τμήμα Ράγκμπι του Συλλόγου: “Η οικογένεια του ΑΙΟΛΟΥ Πατρών έχει αγκαλιάσει το άθλημα και με όλες της τις δυνάμεις προσπαθεί για την ανάπτυξή του στην πόλη μας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ένα άθλημα το οποίο εκφράζει όλες τις αρετές και τα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να αποτελούν πρότυπο για κάθε νέο, ο σεβασμός, η μαχητικότητα, η συνεργασία και η ευγενής άμυλα είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτά. Επίσης θέλω να σημειώσω την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στην ανδρική και γυναικεία ομάδα αλλά και στα τμήματα των ακαδημιών τα οποία συνεχώς αναπτύσσονται γεγονός το οποίο μας δίνει περισσότερη δύναμη να αγωνιστούμε για να φέρουμε όλοι μαζί το rugby στο επίπεδο που του αξίζει στη χώρα μας.”

Όσοι βρίσκονται στην Πάτρα λοιπόν έχουν πολλούς καλούς λόγους για να μάθουν, να παρακολουθήσουν και φυσικά να παίξουν το πιο υπέροχο άθλημα στη Γη.
Οι προπονήσεις της ομάδας διεξάγονται στο Γήπεδο Χαϊκαλίου, που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών, αλλά και στο Πελοποννησιακό Στάδιο, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις 9 μμ και κάθε Σάββατο στις 5 μμ. Εκεί όλοι είναι ευπρόσδεκτοι!
Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με το σύλλογο:
Τηλέφωνο: 698 565 5747
Ιστοσελίδα: aeolosrugby.gr
Facebook: facebook.com/aeolosrugby
Μεγάλο μπράβο στα παιδιά του Αιόλου. Από τις μοναδικές “καθαρές” ομάδες πανελληνίως, με στόχο ξεκάθαρα την ανάπτυξη του αθλήματος στην Πάτρα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Δεν ασχολούνται με τις ίντριγκες που διέπουν το Ελληνικό Rugby και τα δίνουν όλα για την ομάδα τους και το άθλημα. Να τα βλέπουν και οι υπόλοιπες ομάδες και παράγοντες και να παραδειγματίζονται. Και πάλι μπράβο σε μια από τις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας και η μοναδική Rugby Union στη Πελοπόννησο.
χίλια μπράβο στον Αίολο!
θέλουμε και στην Κρήτη ράγκμπι,ακούει κανείς?
Στα Χανιά έχει ήδη δημιουργηθεί ομάδα. Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες, στείλε ένα μέιλ στο webmaster@rugbyunion.gr
μπράβο στους Χανιώτες!
αλλά θέλουμε κι άλλες ομάδες,μια μόνη της δε φτάνει,θέλουμε πρωτάθλημα,ακαδημίες,τα πάντα όλα 🙂