Press "Enter" to skip to content

Διαιτητές

Οι διαιτητές είναι οι άρχοντες του αγώνα, αυτοί που ελέγχουν την εξέλιξη του παιχνιδιού σύμφωνα με τους κανονισμούς και αποφασίζουν τις διάφορες παραβάσεις ή στοιχεία του παιχνιδιού. Η ερμηνεία των κανονισμών είναι αποκλειστικά δική τους υπόθεση και συνηθίζεται ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες καταστάσεις να γνωστοποιείται στους αρχηγούς των ομάδων. Σε αντίθεση με πολλά άλλα αγωνίσματα, στο ράγκμπι είναι απολύτως αδύνατο να παιχτεί ένας αγώνας χωρίς διαιτητή. Η φύση του παιχνιδιού επιβάλει την παρουσία του στο γήπεδο και η στενή παρακολούθηση κάθε φάσης είναι απαραίτητη για την εύρυθμη εξέλιξη ενός αγώνα. Για το λόγο αυτό, οι διαιτητές στο ράγκμπι χαίρουν συνήθως της εκτίμησης όλων, παιχτών, προπονητών και φιλάθλων, για τη χρήσιμη υπηρεσία που προσφέρουν.

Ο κανονισμός

Βασική αρχή

Κάθε αγώνας διεξάγεται υπό τον έλεγχο των διαιτητών, τους οποίους αποτελούν ο διαιτητής με τους επόπτες γραμμών ή βοηθούς διαιτητές. Πρόσθετα άτομα, που ορίζονται από τους διοργανωτές του αγώνα, μπορεί να είναι ο αναπληρωματικός διαιτητής και/ή αναπληρωματικός βοηθός διαιτητής, ο τηλεοπτικό διαιτητής, ο χρονομετρητής, ο γιατρός του αγώνα, οι γιατροί των ομάδων, οι παίχτες που δε συμπεριλαμβάνονται στις αποστολές των ομάδων και οι συλλέκτες της μπάλας.

Οι βοηθοί διαιτητές και επόπτες γραμμών είναι υπεύθυνοι να υποδεικνύουν το πλάγιο (touch), το πλάγιο στο in-goal (touch in-goal) και την επιτυχία ή μη των εκτελέσεων των ελεύθερων λακτισμάτων. Ακόμα, οι βοηθοί διαιτητές προσφέρουν τη γνώμη τους όπως ορίζει ο διαιτητής, συμπεριλαμβανομένων των υποδείξεων των παραβάσεων.

Ορισμός του διαιτητή

1. Ο διαιτητής ορίζεται από το διοργανωτή του αγώνα. Αν κανένας διαιτητής δεν έχει οριστεί, οι δύο ομάδες συμφωνούν σε έναν διαιτητή. Αν δε μπορούν να συμφωνίσουν, η γηπεδούχος ομάδα ορίζει έναν διαιτητή.

2. Αν ο διαιτητής δε μπορεί να ολοκληρώσει έναν αγώνα, ο αντικαταστάτης του ορίζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του διοργανωτή του αγώνα. Αν ο διοργανωτής δε δώσει καμία οδηγία, ο διαιτητής ορίζει τον αντικαταστάτη του. Αν ο διαιτητής δεν κάνει κάτι τέτοιο, η γηπεδούχος ομάδα ορίζει τον αντικαταστάτη.

Καθήκοντα του διαιτητή πριν τον αγώνα

3. Ο διαιτητής διενεργεί το στρίψιμο του νομίσματος. Ένας από τους αρχηγούς γυρίζει το νόμισμα και ο άλλος επιλέγει πλευρά. Ο νικητής της διαδικασίας επιλέγει αν θα εκτελέσει η ομάδα του το εναρκτήριο λάκτισμα (kick-off) ή την πλευρά στην οποία θα ξεκινήσει. Αν ο νικητής επιλέξει πλευρά, οι αντίπαλοι πρέπει να εκτελέσουν το εναρκτήριο λάκτισμα και αντιστρόφως.

4. Οι διαιτητές πρέπει να επιθωρήσουν τον ιματισμό των παιχτών σύμφωνα με τον κανόνα 4.

Καθήκοντα του διαιτητή κατά τη διάρκεια του αγώνα

5. Μέσα στον αγωνιστικό χώρο

  • α. Ο διαιτητής είναι ο μοναδικός κριτής της τήρησης των κανονισμών στον αγώνα. Ο διαιτητής πρέπει να εφαρμόζει τους κανονισμούς του παιχνιδιού δίκαια σε κάθε αγώνα.
  • β. Ο διαιτητής κρατά το χρόνο. Ωστόσο, οι διοργανωτές του αγώνα μπορούν να προσλάβουν ένα χρονομετρητή που σημαίνει το τέλος του κάθε ημιχρόνου.
  • γ. Ο διαιτητής κρατά το σκορ.

6. Ο διαιτητής επιτρέπει την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο σε παίχτες και αναπληρωματικούς, όταν κάτι τέτοιο είναι ασφαλές.

7. Ο διαιτητής δίνει άδεια στους παίχτες να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο.

Η σφυρίχτρα

8. Ο διαιτητής φέρει σφυρίχτρα και σφυρίζει:

  • α. Για να ορίσει την έναρξη και το τέλος κάθε ημιχρόνου του αγώνα.
  • β. Για να σταματήσει το παιχνίδι. Ο διαιτητής έχει τη δυνατότητα να σταματήσει το παιχνίδι κάθε στιγμή.
  • γ. Να ορίσει το σκοράρισμα ή ένα touch down.
  • δ. Να παρατηρήσει ή να αποβάλει ένα παραβάτη και μια δεύτερη φορά για να δώσει ένα penalty ή penalty try.
  • ε. Όταν η μπάλα είναι νεκρή, εκτός αν προέρχεται από αποτυχημένο λάκτισμα για conversion.
  • στ. Όταν η μπάλα δε μπορεί να παιχτεί.
  • ζ. Όταν δίνεται penalty, ελεύθερο λάκτισμα ή scrum.
  • η. Όταν είναι επικίνδυνο να αφήσει το παιχνίδι να συνεχιστεί ή όταν πιστεύει ότι ένας παίχτης έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Η μπάλα είναι "νεκρή"

9. Ο διαιτητής μπορεί να ορίσει ότι η μπάλα είναι νεκρή (εκτός παιχνιδιού) όταν:

  • α. Η μπάλα είναι πλάγια εκτός αγωνιστικού χώρου, είτε εντός είτε εκτός των ορίων της goal line.
  • β. Η μπάλα βρίσκεται στο έδαφος μέσα στην περιοχή in-goal.
  • γ. Επιχειρείται conversion.
  • δ. Επιτυγχάνεται try, penalty ή dropped-goal.
  • ε. Η μπάλα ή ο παίχτης που την κρατάει ακουμπάει τη γραμμή dead-ball ή οποιοδήποτε σημείο πέραν αυτής.
  • στ. Η μπάλα χτυπήσει πάνω σε οποιοδήποτε εμπόδιο πάνω από τον αγωνιστικό χώρο.

Η μπάλα ή ο κάτοχός της αγγίζει το διαιτητή ή κάποιον που δεν είναι παίχτης

10. Αν η μπάλα ή ο κάτοχός της αγγίξουν το διαιτητή ή οποιονδήποτε που δεν είναι παίχτης και καμία ομάδα δεν κερδίζει πλεονέκτημα από αυτό το γεγονός, το παιχνίδι συνεχίζεται. Αν κάποια ομάδα κερδίζει πλεονέκτημα στο παιχνίδι, δίνεται scrum στην ομάδα που είχε τελευταία τη μπάλα.

11. Αν ο κάτοχος της μπάλας ακουμπήσει το διαιτητή ή άλλον μη-παίχτη μέσα στην περιοχή in-goal και κάποια ομάδα κερδίσει πλεονέκτημα από αυτό:

  • Αν η μπάλα είναι στην κατοχή επιτιθέμενου παίχτη, ο διαιτητής δίνει try εκεί που έλαβε χώρα η επαφή
  • Αν η μπάλα είναι στην κατοχή αμυνόμενου παίχτη, ο διαιτητής δίνει touch down εκεί που έλαβε χώρα η επαφή

12. Αν η μπάλα έρθει σε επαφή με τον διαιτητή ή άλλο μη παίχτη μέσα στην περιοχή in-goal, ο διαιτητής κρίνει τι θα έπρεπε να γίνει στη συνέχεια της φάσης και δίνει try ή touch down στο σημείο που συνέβη η επαφή.

Λειτουργία μεταξύ του διαιτητή και των βοηθών διαιτητών / εποπτών γραμμών

13. Ο διαιτητής μπορεί να συμβουλευτεί τους βοηθούς διαιτητές για οτιδήποτε αφορά τα καθήκοντα τους, τους κανονισμούς σχετικούς με παραβάσεις και την τήρηση του χρόνου, ενώ μπορεί να ζητήσει βοήθεια σχετικά με άλλα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

14. Ο διαιτητής μπορεί να αλλάξει κάποια απόφαση μετά από την άρση της σημαίας ενός βοηθού διαιτητή ή διαιτητή γραμμών για να δώσει touch (πλάγιο), touch-in-goal (πλάγιο στην περιοχή in-goal) ή αν ο βοηθός σημάνει κάποια παράβαση.

Τηλεοπτικός διαιτητής

15. Οι διοργανωτές του αγώνα μπορούν να προσλάβουν έναν τηλεοπτικό διαιτητή (TMO), που χρησιμοποιεί τεχνολογικές συσκευές προκειμένου να διαλευκάνει περιστάσεις που σχετίζονται με:

  • α. Την προσγείωση της μπάλας στην περιοχή in-goal.
  • β. Το πλάγιο ή πλάγιο στο in-goal κατά την προσπάθεια προσγείωσης της μπάλας ή αν η μπάλα είναι νεκρή.
  • γ. Την περίπτωση να υπάρχει αμφιβολία αν ένα λάκτισμα προς το τέρμα ήταν επιτυχημένο.
  • δ. Την περίπτωση οι υπόλοιποι διαιτητές του αγώνα να πιστεύουν ότι μια παράβαση ίσως συνέβη με αποτέλεσμα αυτή να οδηγήσει σε try ή στην αποσόβησή του.
  • ε. Παραβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ποινών.

16. Οποιοσδήποτε από τους διαιτητές, συμπεριλαμβανομένου του TMO, μπορεί να ζητήσει μια επιθεώρηση μέσω τηλεόρασης. Οι επιθεωρήσεις λαμβάνουν χώρα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του TMO.

Καθήκοντα του διαιτητή μετά τον αγώνα

17. Ο διαιτητής ανακοινώνει το σκορ στις ομάδες και τη διοργανώτρια αρχή του αγώνα.

18. Αν ένας παίχτης αποβληθεί, ο διαιτητής δίνει στη διοργανώτρια αρχή μια γραπτή αναφορά της παράβασης το συντομότερο δυνατό.

Διορισμός και έλεγχος βοηθών διαιτητών και εποπτών γραμμών

19. Υπάρχουν δύο βοηθοί διαιτητές ή επόπτες γραμμών για κάθε αγώνα. Αν δεν έχουν διοριστεί από τη διοργανώτρια αρχή, κάθε ομάδα διαθέτει έναν επόπτη γραμμών.

20. Η διοργανώτρια αρχή μπορεί να ορίσει κάποιο πρόσωπο ως αντικαταστάτη ενός βοηθού διαιτητή ή επόπτη γραμμών. Αυτό το πρόσωπο αποκαλείται αναπληρωματικός επόπτης ή αναπληρωματικός βοηθός διαιτητής και βρίσκεται στην περιμετρική ζώνη.

21. Ο διαιτητής ελέγχει τους βοηθούς διαιτητές και τους επόπτες γραμμών. Ο διαιτητής μπορεί να τους πει τα καθήκοντα τους και επίσης να παρακάμψει τις αποφάσεις τους. Αν ένας επόπτης γραμμών δεν είναι ικανοποιητικός, ο διαιτητής μπορεί να ζητήσει αυτός ο επόπτης γραμμών να αντικατασταθεί. Αν ο διαιτητής πιστεύει ότι ένας επόπτης γραμμών είναι ένοχος για μεροληψία, ο διαιτητής έχει το δικαίωμα να τον αποβάλει και να παραδώσει σχετική αναφορά στη διοργανώτρια αρχή.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα

22. Υπάρχει ένας βοηθός διαιτητή ή επόπτης γραμμών σε κάθε πλευρά του γηπέδου. Ο βοηθός διαιτητή ή επόπτης γραμμών παραμένει στην πλάγια γραμμή εκτός από την περίπτωση εποπτείας ενός λακτίσματος. Όταν εποπτεύετε κάποιο λάκτισμα οι βοηθοί ή επόπτες παραμένουν στην περιοχή in-goal, πίσω από τις δοκούς.

23. Ένας βοηθός διαιτητή μπορεί να μπει στον αγωνιστικό χώρο για να αναφέρει κάποια παράβαση. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο κατά τη διάρκεια διακοπής του παιχνιδιού και με την άδεια του διαιτητή.

Σήματα

24. Κάθε βοηθός διαιτητής ή επόπτης γραμμών φέρει μια σημαία ή κάτι παρόμοιο με το οποίο σημαίνει τις αποφάσεις του.

25. Σήμανση του αποτελέσματος των λακτισμάτων προς το τέρμα: Ένας βοηθός διαιτητής ή επόπτης γραμμών στέκεται επί ή πίσω από κάθε δοκό. Αν η μπάλα περάσει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι και ανάμεσα στα κατακόρυφα, τότε σηκώνει τη σημαία για να ορίσει το γκολ.

26. Σημαίνοντας το touch (πλάγιο):

  • α. Όταν η μπάλα ή ο κάτοχος αυτή έχει έρθει σε επαφή με την περιοχή touch ή touch-in-goal, ο βοηθός διαιτητή ή ο επόπτης γραμμών σηκώνει τη σημαία.
  • β. Ο βοηθός διαιτητή ή επόπτης γραμμών στέκεται στο σημείο που θα γίνει η επαναφορά και δείχνει προς την ομάδα που έχει το δικαίωμα να την εκτελέσει.
  • γ. Όταν η μπάλα ρίχνεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο ο βοηθός διαιτητή ή επόπτης γραμμών χαμηλώνει τη σημαία, με τις παρακάτω εξαιρέσεις:
    • i. Όταν ο παίχτης που ρίχνει τη μπάλα έχει οποιοδήποτε μέρος του σώματος του μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
    • ii. Όταν η ομάδα που δεν έχει δικαίωμα να επαναφέρει εκτελεί την επαναφορά.
    • iii. Όταν, σε μια γρήγορη επαναφορά, η μπάλα που πήγε στο touch αντικαθίσταται από άλλη μπάλα, ή αφού βγήκε εκτός, ήρθε σε επαφή με οποιονδήποτε εκτός από τον κάτοχό της που την πήρε στα χέρια του για να την επαναφέρει.
    • iv. Είναι ευθύνη του διαιτητή και όχι του βοηθού διαιτητή ή επόπτη γραμμών, να αποφασίσει αν η μπάλα επαναφέρθηκε από το σωστό σημείο.

27. Σημαίνοντας παράβαση:

  • α. Η διοργανώτρια αρχή μπορεί να δώσει στον βοηθό διαιτητή το δικαίωμα να σημάνει μια παράβαση.
  • β. Ένας βοηθός διαιτητή σημαίνει την παράβαση ή το αντιαθλητικό παιχνίδι που παρατήρησε κρατώντας τη σημαία οριζοντίως και στρέφοντας τη προς τον αγωνιστικό χώρο σε κάθετη γωνία με την πλάγια γραμμή.
  • γ. Αν ο βοηθός διαιτητή σημάνει παράβαση, ο βοηθός διαιτητή παραμένει στην πλάγια γραμμή και συνεχίζει να έχει όλα τα καθήκοντά του μέχρι την επόμενη διακοπή.
  • δ. Με πρόσκληση του διαιτητή, ο βοηθός διαιτητή μπορεί να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο για να αναφέρει την παράβαση στον διαιτητή. Ο διαιτητής στη συνέχεια μπορεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
  • ε. Αν η προφορική αναφορά του βοηθού διαιτητή προς τον διαιτητή καταλήξει στην αποβολή ενός παίχτη, ο βοηθός διαιτητή αποστέλλει γραπτή αναφορά για το περιστατικό στον διαιτητή το συντομότερο δυνατό μετά το πέρας του αγώνα και ο διαιτητής το παραδίδει στη διοργανώτρια αρχή.

Πρόσθετα πρόσωπα

28. Κατάλληλα εκπαιδευμένοι και διαπιστευμένοι πάροχοι πρώτων βοηθειών ή τραυματιοφορείς μπορούν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο και να βοηθήσουν τραυματισμένους παίχτες όποτε αυτό είναι ασφαλές.

29. Οι παρακάτω μπορούν να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδεια του διαιτητή, δεδομένου ότι δεν παρεμβαίνουν στο παιχνίδι και δεν κάνουν σχόλια στους διαιτητές:

  • α. Πάροχοι νερού, κατά τη διάρκεια διακοπής για ένα τραυματισμό παίχτη ή όταν έχει επιτευχθεί ένα try.
  • β. Άτομο που φέρει τη βάση για την τοποθέτηση της μπάλας σε λάκτισμα, αφού μια ομάδα έχει ορίσει την πρόθεση της να εκτελέσει λάκτισμα ή αφού έχει επιτευχθεί try.
  • γ. Οι προπονητές κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου.

30. Η διαχείριση των αντικαταστατών είναι αρμοδιότητα των υπευθύνων παραπλεύρως του αγωνιστικού χώρου, που έχουν οριστεί από τη διοργανώτρια αρχή.