Η παρθενική εμφάνιση του rugby sevens στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί πια παρελθόν, αποτελεί μια ανάμνηση, μαγική, που μπορεί να μπει στο άλμπουμ με όλες τις άλλες μεγάλες αναμνήσεις που προσφέρει η οβάλ μπάλα, στα πιο σημαντικά κεφάλαιά της. Το τέλος της αναμονής των 92 χρόνων, μέχρι το ράγκμπι να ξαναβρεθεί στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, ήταν από μόνο του ένα μεγάλο γεγονός. Αυτό που συνέβη όμως για σχεδόν μια βδομάδα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το ράγκμπι δεν είναι απλά ένα άθλημα που έγινε ξανά Ολυμπιακό, το ράγκμπι είναι το ομορφότερο άθλημα στη Γη, το καλύτερο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων και το τουρνουά του 2016 ήταν το πιο θεαματικό τουρνουά απ’ όλα τα αθλήματα που εξελίσσονταν παράλληλα στους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Πλέον μπορούμε να το πούμε με σιγουριά, αυτό που εκτιλύχθηκε ήταν μια πραγματική μαγεία. Είναι τύχη για τους φιλάθλους όλων των σπορ να παρακολουθούν όσα συνέβησαν στο Deodoro Stadium, το αθλητικό πνεύμα, τη συνοχή της δεξιοτεχνίας, της δύναμης και της ομαδικότητας, καθώς και του σεβασμού στον αντίπαλο, όπως σε κανένα άλλο άθλημα δε μπορούν να εμφανιστούν. Όμως το κερασάκι στην τούρτα και αρκετή δόση μαγείας, έβαλαν και οι μεγάλοι πρωταγωνιστές αυτής της γιορτής, οι flying fijians που αναδείχθηκαν ως οι θριαμβευτές της.
Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας ήταν αθλητικά ενδιαφέρον, θεαματικό ως και συγκινητικό. Το βίντεο με τους 10 αγώνες είναι το καλύτερο υλικό για να κερδηθούν πολλοί περισσότεροι φίλοι του ράγκμπι σε όλο τον κόσμο!
Θέσεις 11-12
Με την έναρξη του προγράμματος της τελευταίας ημέρας, οι οικοδεσπότες Βραζιλιάνοι πατούσαν για τελευταία φορά το χορτάρι του Deodoro Stadium, προκειμένου να αγωνιστούν στο παιχνίδι για την 11η θέση απέναντι στην Κένυα. Οι δύο ομάδες δεν είχαν νίκη μέχρι εκείνη τη στιγμή, μέχρι την τελευταία τους εμφάνιση. Τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, οι Κενυάτες πήραν μια εύκολη νίκη, με σκορ 0-24, όμως η σκηνή με ολόκληρο το στάδιο να χειροκροτάει την προσπάθεια των τελευταίων Βραζιλιάνων, που υπερέβαλλαν εαυτόν για να αντιμετωπίσουν τις ομάδες του Ολυμπιακού τουρνουά, αποτελεί ήδη ένα από τα highlights της διοργάνωσης.
Θέσεις 9-10
Η φιλόδοξη ομάδα των ΗΠΑ έδινε την τελευταία της παράσταση, απέναντι στη μεγάλη έκπληξη όχι μόνο του τουρνουά αλλά και των προκριματικών, Ισπανία. Σε ένα πανέμορφο παιχνίδι, όπου ο Carlin Isle απέδειξε τι σημαίνει να είσαι ο πιο γρήγορος αθλητής ράγκμπι στον κόσμο, ο άνθρωπος με το πιο γρήγορο 20άρι έβαλε το λιθαράκι του ώστε οι Αμερικανοί να φύγουν από το Ρίο με την 9η θέση και το τελικό σκορ να διαμορφώνεται 24-12.
Θέσεις 5-8
Η πρώτη αναμέτρηση για τις χαμηλότερες θέσεις της οχτάδας ήταν ανάμεσα στη Γαλλία και την απογοητευμένη Νέα Ζηλανδία. Οι Γάλλοι ξεκίνησαν καλά το παιχνίδι, παίρνοντας κεφάλι στο πρώτο ημίχρονο, όμως το προβάδισμα των 7 πόντων δεν μπόρεσαν να το κρατήσουν με την πολύ αδύναμη αμυντική τους λειτουργία, με αποτέλεσμα οι All Blacks να πάρουν εύκολα μια μεγάλη διαφορά. Στο τέλος του παιχνιδιού, ένα try των Γάλλων έφερε το παιχνίδι σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν στην εικόνα του, με το σκορ να διαμορφώνεται 24-19.
Στο δεύτερο παιχνίδι, η Αργεντινή αντιμετώπιζε την Αυστραλία και η ομάδα της χώρας των καγκουρό έμοιαζε ότι θα πάρει μια πολύ εύκολη πρόκριση προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεγάλη της αντίπαλο για την 5η θέση. Πραγματοποιώντας όμως ένα εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο, οι Αργεντίνοι ανέτρεψαν ένα σκορ που έμοιαζε μη ανατρέψιμο και πήραν μια μεγάλη πρόκριση για τη διεκδίκηση της 5ης θέσης.
Ημιτελικά
Ο πρώτος ημιτελικός ανέδειξε ότι η ομάδα που ήθελε όσο τίποτα να κερδήσει αυτό το τουρνουά, ώντας πραγματικά ασταμάτητη, ήταν η αρμάδα των flying fijians. Απέναντι στην σκληροτράχηλη Ιαπωνία, τη μεγάλη έκπληξη που έφτασε στην τετράδα, τα Φίτζι ήταν η πρώτη ομάδα που δε δυσκολεύτηκαν προκειμένου να πάρουν με σκορ 20-5 την πρόκριση για τον τελικό, εξασφαλίζοντας το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο, σε οποιοδήποτε σπορ, στην ιστορία της πατρίδας τους.
Στον δεύτερο ημιτελικό τα πράγματα ήταν πιο αμφίρροπα και η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Νότιας Αφρικής, με το 7-5 ώστε να γίνει η δεύτερη διεκδικήτρια του χρυσού μεταλλίου, απέναντι στην επίσης αήττητη ομάδα των Φίτζι.
Θέσεις 7-8
Στον αγώνα για την 7η θέση, αν και οι Γάλλοι ξεκίνησαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως στο παιχνίδι με τη Νέα Ζηλανδία, οι Αυστραλοί δε μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τα αμυντικά τους κενά. Εφαρμόζοντας μια τακτική άμυνας που θύμιζε Union, με αρκετό παιχνίδι με το χρόνο, η Γαλλία κατάφερε να πάρει τη δύσκολη νίκη με σκορ 12-10 και να πανηγυρίσει μια επιτυχία απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες του αθλήματος, με το κλείσιμο των υποχρεώσεών της.
Θέσεις 5-6
Το παιχνίδι για την 5η θέση έμοιαζε τελειωμένο από πολύ νωρίς, με τη Νέα Ζηλανδία να έχει αποκτήσει ένα προβάδισμα 17 πόντων (17-0) που της εξασφάλιζε την καλύτερη θέση εκτός ημιτελικών. Όμως οι Αργεντίνοι, απέδειξαν γιατί έφτασαν άξια σ’αυτό το σημείο και με 2 tries στο τέλος της αναμέτρησης έκλεισαν τη διοργάνωση με θετικό πρόσημο και διαμόρφωσαν το τελικό σκορ σε 17-14.
Μικρός τελικός
Στο μικρό τελικό οι Ιάπωνες τα βρήκαν για ακόμα μια φορά σκούρα. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Cecil Afrika, η Νότια Αφρική έκανε ένα πάρτυ οδεύοντας προς το χάλκινο μετάλλιο. Το τελικό σκορ, 14-54 είναι χαρακτηριστικό της εικόνας του αγώνα, με την ομάδα της Ιαπωνίας να έχει καταρρεύσει από την υπερπροσπάθεια τριών ημερών, κερδίζοντας άξια όμως το χειροκρότημα των φίλων του ράγκμπι σε όλο τον πλανήτη.
Τελικός
Ο τελικός ήταν παράσταση για ένα ρόλο, ήταν η ώρα της λάμψης των μεγάλων πρωταθλητών, ήταν το κονσέρτο των καλλιτεχνών της διοργάνωσης. Οι “μάγοι της φυλής” που βρίσκονταν στις εξέδρες του Deodoro, υποστηρίζοντας τα Φίτζι και παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των θεατών, σίγουρα είχαν λιγότερες μαγικές ικανότητες απ’ όσους αγωνίστηκαν με την ασπρόμαυρη εμφάνιση στον αγωνιστικό χώρο.
Η μπάλα έμοιαζε να έχει ειδική σχέση με τα χέρια των fijians, με τα offloads να γίνονται σαν πάσα σε προπόνηση, η κατοχή να μη χάνεται παρά τα όσα τάκλιν δέχονταν και η μπάλα να αλλάζει χέρια συνεχώς, με τους πανάξιους πρωταθλητές να μένουν σχεδόν πάντα όρθιοι. Αυτά τα θαύματα της φύσης ήταν αντίπαλος πολύ πάνω από τα μέτρα των παιχτών της Μεγάλης Βρετανίας, που υποκλίθηκαν στο ταλέντο τους.
Ο τελικός ήταν μια επίδειξη μαγείας και το σκορ ήταν το ίδιο μαγικό, 43-7, προκειμένου να επισφραγιστεί η απόλυτη κυριαρχία του αρχιπελάγους του ειρηνικού στον κόσμο του rugby sevens.
Η τελευταία σελίδα του παραμυθιού είχε αρκετή συγκίνηση, αλλά σίγουρα η παρουσία του ράγκμπι στους Ολυμπιακούς Αγώνες έγραψε με τεράστια γράμματα στον επίλογο ότι δεν μεγάλωσε μόνο το ράγκμπι μετά από αυτό το τουρνουά, αλλά και η ίδια η διοργάνωση. το ραντεβού για τον επόμενο τόμο δίνεται πλέον σε 4 χρόνια περίπου, στο Τόκυο!
Be First to Comment