Press "Enter" to skip to content

Νότια Αφρική – Ουαλία 23-19 : Εφτάψυχη!

Την 4η πρόκρισή της στα ημιτελικά, σε 6 συμμετοχές σε Παγκόσμια Κύπελλα, πανηγύρισε η Νότια Αφρική, η οποία κατάφερε να επιστρέψει πολλές φορές από την κόλαση, ώστε να κερδίσει τη μαχητικότατη Ουαλία με 23-19 στον πρώτο προημιτελικό του Twickenham. Τα Springboks είχαν την κατάλληλη στρατηγική για να κερδίσουν ένα παιχνίδι στο οποίο δεν εντυπωσίασαν, δεν ήταν αδιαφιλονίκητα καλύτερη ομάδα στο γήπεδο, αλλά σίγουρα το μεγάλο φαβορί.

Η αναμέτρηση ξεκίνησε καλά για τα Springboks, που βρέθηκαν στο 13ο λεπτό να προηγούνται χάρη στα 2 penalties του Pollard, πριν μειώσει με τον ίδιο τρόπο ο Biggar στο 15ο λεπτό. Από την αρχή φαινόταν ότι αυτός ο προημιτελικός δε θα ήταν ένα παιχνίδι με πολύ θέαμα, καθώς οι δύο ομάδες έδιναν ιδιαίτερο βάρος στην άμυνα αλλά και στο κέρδισμα μέτρων μέσω των pick and go, μη ρισκάροντας με την ανάπτυξη ριψοκίνδυνων γρήγορων αντεπιθέσεων.

Όπως φαινόταν, το πρώτο try θα ερχόταν από ένα λάθος και κάτι τέτοιο συνέβη στο 18ο λεπτό, όταν ο Biggar κατάφερε να κερδήσει μια ψιλοκρεμαστή μπάλα στο τεραίν της Νότιας Αφρικής και εν συνεχεία, τροφοδοτώντας άψογα τον Davies, οι Ουαλοί πέτυχαν το πρώτο τους try. Το conversion του Biggar έβαλε την ομάδα του για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ και από εκείνο το σημείο και έπειτα το παιχνίδι ήταν ένα πραγματικό θρίλερ.

Το πρώτο ημίχρονο συνεχίστηκε στο ίδιο στυλ με τους Νοτιοαφρικανούς να προηγούνται κατά το μεγαλύτερο μέρος του, χάρη στο penalty του Pollard, όμως τα Daffodils πήραν κεφάλι στο κρισιμότερο σημείο, στην εκπνοή, με drop-goal που πέτυχε ο εκπληκτικός για ακόμα μια φορά, Dan Biggar.

Η Ουαλία έδειχνε ότι μετά το έπος της επί της Αγγλίας, μπορούσε να γράψει ακόμα μια χρυσή σελίδα σ’αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τουλάχιστον στο πρώτο μισό τα κατάφερνε μια χαρά και το μεγάλο ερώτημα ήταν πόσο θα κρατήσουν οι δυνάμεις των Ουαλών ή έστω, πόσο παραπάνω σε σχέση με αυτές της Νότιας Αφρικής.

2 penalties, ένα για κάθε ομάδα από τον Biggar και τον Pollard στο 47’ και το 52’ αντίστοιχα κράτησαν τη διαφορά σε σταθερά επίπεδα και στην επανάληψη, ενώ αντίστοιχο σκηνικό υπήρξε και περίπου ένα δεκάλεπτο αργότερα, όταν ο Pollard ευστόχησε σε penalty για να ξαναφέρει την ομάδα του μπροστά για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχρονο, όμως 2 λεπτά αργότερα την υπέρ της Ουαλίας ισορροπία επανέφερε ο Biggar.

Με το χρόνο στο ρολόι του Twickenham να τελειώνει, οι Νοτιοαφρικανοί έβλεπαν το σημείο στο οποίο υπερείχαν των αντιπάλων τους, τη δύναμη. Οι Ουαλοί ήταν κουρασμένοι, δε μπορούσαν να ακολουθήσουν τα νοτιοαφρικανικά pick and go, με πολλούς παίχτες τους να μένουν στα rucks, ενώ σε κάμποσες περιπτώσεις, οι Νοτιοαφρικανοί κέρδιζαν κατά κράτος rucks των αντιπάλων τους. Ωστόσο, αυτός ο τρόπος παιχνιδιού δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τα Springboks, καθώς, λάθη στην κατάλληλη στιγμή, περνούσαν την κατοχή της μπάλας στους αντιπάλους τους, που έβρισκαν ευκαιρία να ξεμπλοκαριστούν από την άμυνά τους.

Τελικά, η φάση που έκρινε τον αγώνα συνέβη στο 75ο λεπτό. Μετά από ένα ruck το οποίο για μια ακόμα φορά έπαιξαν εκπληκτικά οι Νοτιοαφρικανοί, έγινε το knodk-on από την Ουαλία και τα Springboks κέρδισαν ένα scrum πολύ κοντά στο αντίπαλο tryline. Υπερέχοντας στο scrum, o Duane Vermeulen έβγαλε τη μπάλα για να κάνει μια μαγική πάσα στον Fourie Du Preez, ο οποίος πέτυχε στην αριστερή γωνία το νικητήριο try για την ομάδα του.

Τα υπόλοιπα 4 λεπτά πέρασαν με τους Ουαλούς να μην καταφέρνουν να απειλήσουν ουσιαστικά, καθώς μόνο ένα try μπορούσε να τους δώσει τη νίκη, με αποτέλεσμα τα Springboks που κέρδισαν τη μπάλα μετά από ακόμα ένα ruck, να λήξουν το παιχνίδι πανηγυρίζοντας μια τεράστια πρόκριση, σε μια διοργάνωση που ίσως πολλοί βιάστηκαν να τους ξεγράψουν.

Πλέον, η Νότια Αφρική περιμένει τον αντίπαλό της από τον δεύτερο ημιτελικό της ημέρας, ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και τη Γαλλία.

https://www.youtube.com/watch?v=d5F-uvoIUrg

Be First to Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *