Press "Enter" to skip to content

Παρουσίαση του Super Rugby 2016

Το Super Rugby του 2016 είναι πραγματικά ότι πιο καινούριο και ότι πιο καινοτόμο θα δούμε τη φετινή χρονιά στο παγκόσμιο ράγκμπι. Το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, που πλέον αγκαλιάζει 2 ημισφαίρια και 4 ηπείρους, έχει πλέον την πιο περίεργη μορφή που θα μπορούσε να αποκτήσει μια αθλητική διοργάνωση και πέρα από το θέαμα, που παρέχεται άφθονο, η διαδικασία κατανόησης της δομής του, ειδικά στις τελευταίες αγωνιστικές που κορυφώνεται η μάχη για την είσοδο στην τελική φάση, προσφέρεται για μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου.

Σ’αυτή την παρουσίαση, λοιπόν, το πιο χρήσιμο που έχει να κάνει κανείς δεν είναι τόσο να απαρριθμίσει τα χαρακτηριστικά του θεσμού, να κάνει ιστορικές αναδρομές ή να παρουσιάσει τους συλλόγους, αλλά να εξηγήσει πώς θα διεξαχθεί το φετινό Super Rugby.

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι ομάδες που συμμετέχουν. Φέτος, για πρώτη φορά το Super Rugby έχει 18 ομάδες. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία κράτησαν η καθεμιά τους 5 εκπροσώπους που είχε και τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η Νότια Αφρική εκπροσωπείται πλέον και από τις 6 ομάδες των επαρχιών της, που τα προηγούμενα χρόνια έπαιζαν σε αγώνα μπαράζ για να αναδειχθεί η ομάδα που θα πάρει το τελευταίο εισιτήριο. Η νέες χώρες που εκπροσωπούνται είναι η Ιαπωνία και η Αργεντινή, προσθέτοντας πολλά χιλιόμετρα στα ταξίδια των ομάδων της φετινής διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, οι ομάδες είναι οι εξής:

 • Νέα Ζηλανδία: Blues, Chiefs, Crusaders, Highlanders, Hurricanes
 • Αυστραλία: Brumbies, Force, Rebels, Reds, Waratahs
 • Νότια Αφρική: Bulls, Cheetahs, Kings, Lions, Sharks, Stormers
 • Αργεντινή: Jaguares
 • Ιαπωνία: Sunwolves

Το ζήτημα είναι λοιπόν πώς διεκδικούν τον τίτλο και τη διάκριση αυτές οι 18 ομάδες. Το σύστημα αρχίζει εδώ και γίνεται περίπλοκο, γι’ αυτό δώστε λιγάκι προσοχή.

 • 8 ομάδες παίρνουν την πρόκριση για την τελική φάση
 • Τις 4 πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι νικητές των Περιφερειών, που αγωνίζονται εντός έδρας στα προημιτελικά.
 • Ως φιλοξενούμενοι στα ημιτελικά αγωνίζονται οι ομάδες που κατέκτησαν τις 3 καλύτερες θέσεις στον Αυστραλασιατικό όμιλο μεταξύ των ομάδων που δεν κατέκτησαν την πρωτιά στις περιφέρειες, καθώς και η ομάδα που κατέκτησε την καλύτερη θέση στον Νοτιοαφρικανικό όμιλο έπειτα από τους νικητές των Περιφερειών.
 • Για τα προημιτελικά οι γηπεδούχοι, ανάλογα με τη βαθμολογία τους, κατατάσσονται στις θέσεις 1-4 και οι φιλοξενούμενοι στις θέσεις 5-8. Συναντώνται ο 1ος με τον 8ο, ο 2ος με τον 7ο, ο 3ος με τον 6ο και ο 4ος με τον 5ο.
 • Στα ημιτελικά, οι ομάδες κατατάσσονται με βάση τη βαθμολογία τους στην κανονική περίοδο σε θέσεις 1-4 και ο 1ος υποδέχεται τον 4ο, ενώ ο 2ος τον 3ο.
 • Στον Τελικό, η φιναλίστ με την καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή φιλοξενεί το μεγάλο γεγονός.

Ας δούμε λοιπόν σε τι αντιστοιχούν τα παραπάνω. Οι περιφέρειες του φετινού θεσμού που αναφέρονται, φαίνονται παρακάτω. Από αυτές, ο πρωτοπόρος θα κερδίσει μια θέση για τα playoffs.

Περιφέρεια Αυστραλίας

[table “19” not found /]

Περιφέρεια Νέας Ζηλανδίας

[table “20” not found /]

Περιφέρεια Αφρικής 1

[table “21” not found /]

Περιφέρεια Αφρικής 2

[table “22” not found /]

Οι 2 όμιλοι, που δίνουν τα εισιτήρια μέσω των wildcards, 3 ο Αυστραλασιατικός και 1 ο Νοτιοαφρικανικός, είναι οι εξής:

Αυστραλασιατικός Όμιλος

[table “17” not found /]

Νοτιοαφρικανικός Όμιλος

[table “18” not found /]

Τέλος, η συγκεντρωτική βαθμολογία ορίζει ουσιαστικά μόνο τις διασταυρώσεις της τελικής φάσης, καθώς και το πλεονέκτημα έδρας σε ημιτελικά και Τελικό.

Συγκεντρωτική Βαθμολογία Super Rugby 2016

[table “16” not found /]

Είναι μάλλον προφανές ότι το συγκεκριμένο άρθρο θα πρέπει να το κρατήσετε ώστε κατά τη διάρκεια της σεζόν να μπορείτε να υπολογίζετε τους συσχετισμούς και τη σημασία της κάθε αναμέτρησης. Αλλά ακόμα και χωρίς αυτό, το θέαμα ξεκινάει και ελπίζουμε να είναι ότι καλύτερο έχουμε δει στο μεγάλο θεσμό! Καλή θέαση!

Be First to Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.