Press "Enter" to skip to content

Le Chaos!

Το χάος είναι λέξη ελληνική, αλλά όταν αναφέρεται κανείς στα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στο γαλλικό ράγκμπι δε μπορεί να τη χρησιμοποιήσει διαφορετικά απ’ ότι στον τίτλο του συγκεκριμένου άρθρου. Η βόμβα μεγατόνων της Δευτέρας, με την ανακοίνωση της επικείμενης συγχώνευσης των 2 ιστορικότερων σωματείων της χώρας, είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα το γαλλικό ράγκμπι να βρίσκεται ολοκληρωτικά αυτή τη στιγμή στο απόλυτο χάος. Το ίδιο ισχύει προφανώς και για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς η Stade Français θεωρητικά θα αγωνιστεί στα προημιτελικά του Challenge Cup.

Αυτοί που μπορούν να σταματήσουν τη συγχώνευση

Οι φίλαθλοι των δύο ομάδων, έχουν κηρύξει τον πόλεμο κατά συντριπτική πλειοψηφία απέναντι στην απόφαση των δύο ιδιοκτητών. Ειδικά σε ότι αφορά τη Stade Français, που όπως φαίνεται παύει να υπάρχει ως επαγγελματικός σύλλογος αμετακλήτως σε περίπτωση εφαρμογής των ανακοινωθέντων (καθώς η νέα ομάδα θα αγωνίζεται με τον αριθμό μητρώου της Racing και άρα ο αριθμός μητρώου της Stade Français εξαφανίζεται από τις επαγγελματικές κατηγορίες), οι αντιδράσεις είναι πολύ πιο έντονες. Όμως, παρά τις κινητοποιήσεις και τα ψηφίσματα που συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερο αριθμό υποστηρικτών, αυτοί που έχουν θεσμικό ρόλο στο να αποτρέψουν την όποια εξέλιξη είναι η Γαλλική Ομοσπονδία και οι “ερασιτέχνες”, δηλαδή οι ΑΣ, των δύο ομάδων.

Όσο αφορά τη Γαλλική Ομοσπονδία, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Bernard Laporte, που προέρχεται από τα σπλάχνα της Stade Français, δήλωσε ότι παρακολούθησε έκπληκτος τις εξελίξεις και την Τρίτη το απόγευμα δέχθηκε να συναντήσει τους αθλητές του παριζιάνικου συλλόγου που έχουν κηρύξει τον ανένδοτο. Για να υπάρξει το νέο κοινό σχήμα, μετά τη συγχώνευση, η Ομοσπονδία πρέπει να εγκρίνει ένα νέο αριθμό μητρώου, που θα αντιστοιχεί στους ΑΣ και των δύο συλλόγων, με το οποίο η επαγγελματική ομάδα θα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα. Αν κάτι τέτοιο δε συμβεί, τότε η συγχώνευση είτε είναι αδύνατη, είτε θα γίνει μέσω του αριθμού μητρώου που ανήκει μόνο στη Racing, όπως και προβλέπεται για την ερχόμενη σεζόν.

Οι ΑΣ είναι όμως αυτοί που έχουν και τον τελευταίο λόγο, καθώς αμφότεροι πρέπει να εγκρίνουν τη συγχώνευση. Στην περίπτωση που ένας από τους δύο συλλόγους, έστω και με οριακή πλειοψηφία, δεν εγκρίνει το συγκεκριμένο πλάνο, όλα όσα ανακοινώθηκαν περνούν ως μια ανάμνηση, με τις όποιες παρενέργειες προφανώς θα υπάρξουν σε διοικητικό επίπεδο και γενικότερα στη ζωή των δύο ομάδων. Θυμίζουμε ότι ο ΑΣ της Biarritz, πριν δύο χρόνια, ήταν ουσιαστικά αυτός που απέτρεψε, με οριακή πλειοψηφία, τη συγχώνευση του συλλόγου με την άλλη ομάδα των Βάσκων, τη Bayonne.

Το Κατάρ

Μία είδηση που ήρθε να ρίξει λάδι στη φωτιά βγήκε από μια συνέντευξη του προέδρου της Racing, Jacky Lorenzetti, σε ραδιόφωνο, το μεσημέρι της Τρίτης, λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Stade Français, Thomas Savare. Ο Lorenzetti ούτε λίγο ούτε πολύ, αποδέχθηκε ότι ένας βασικός λόγος να προχωρήσει το σχέδιο της συγχώνευσης ήταν η ενδεχόμενη εξαγορά της Stade Français, από το QSI, δηλαδή των όμιλο επενδύσεων συμφερόντων Κατάρ που έχει εξαγοράσει και την Paris Saint Germain, ομάδα ποδοσφαίρου που αγωνίζεται ακριβώς δίπλα από το Jean Bouin.

O Lorenzetti υποστήριξε ότι διαβλέποντας ότι ο ανταγωνισμός στην πρωτεύουσα θα είναι άνισος και εις βάρος της Racing άρχισε να σκέφτεται πολύ πιο σοβαρά την πρόταση που ήδη είχε κάνει ο Savare για συγχώνευση των δύο επαγγελματικών ομάδων.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, η αποδοχή αυτή, που καμία σχέση δεν έχει με την κουλτούρα και νοοτροπία του ράγκμπι, αλλά θυμίζει αντιαθλητικό χουλιγκανισμό, “ο θάνατός σου η ζωή μου”, εξαγρίωσε ακόμα περισσότερο τους οπαδούς των δύο ομάδων. Ωστόσο, θα φανεί αν υπό την πίεση της μεγάλης επένδυσης του Κατάρ, που κανείς εκ των προτέρων δεν ήθελε στο ράγκμπι, θα παίξει αυτό κάποιο ρόλο στα αιτήματα των οπαδών της Stade Français, μικρή μερίδα των οποίων υποστήριζε “καλύτερα να μας αγοράσει το Κατάρ παρά οι αντίπαλοι”.

Η απεργία

Το απόλυτο χάος, ωστόσο, στην όλη διαδικασία, καθώς και στο γαλλικό πρωτάθλημα, αλλά και στην ευρωπαϊκή διοργάνωση του Challenge Cup, έρχεται να φέρει η απόφαση των παιχτών της Stade Français, που σχεδόν ομόφωνα αποφάσισαν απεργία επ’αόριστον, αποχή από τις προπονήσεις και τους αγώνες, με πρώτη απουσία από την αναμέτρηση απέναντι στην Castres το προσεχές Σάββατο. Αυτό έρχεται να βάλει φωτιά στο γαλλικό πρωτάθλημα, καθώς η μάχη για την εξάδα που οδηγεί στην τελική φάση είναι αμίλεικτη και η απουσία της Stade Français από τους αγώνες με αντίπαλους τους διεκδικητές των προνομιούχων θέσεων προφανώς επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα στη βαθμολογία.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος των δύο συλλόγων που οι δύο τεχνοκράτες σκοπεύουν να συγχωνεύσουν. Το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας έχει μεγάλη σημασία για την πορεία του ευρωπαϊκού ράγκμπι στην περίοδο του επαγγελματισμού και σίγουρα θα δημιουργήσει προηγούμενο, που θα είναι πολύ σημαντικό, συνολικά για το σπορ στη Γηραιά Ήπειρο.