Press "Enter" to skip to content

Scrum

Ένα από τα συνηθέστερα, χαρακτηριστικότερα και αρκετά θεαματικά στοιχεία του ράγκμπι είναι το scrum. Το scrum, που αποτελεί ένα από τα μέρη των μεσαιωνικών παιχνιδιών που σώζονται με κάποιο τρόπο ως σήμερα, εξυπηρετεί την επανέναρξη του παιχνιδιού σε μια σειρά από περιπτώσεις που ορίζονται από το σχετικό κανονισμό. Σχηματίζεται από τους 8 forwards της κάθε ομάδας, που συγκροτώντας τα packs ωθούν προς την κατεύθυνση του αντιπάλου με σκοπό τη διεκδίκηση της κατοχής της μπάλας, η οποία εισέρχεται μέσα στη σήραγγα που δημιουργείται από τα σώματα των παιχτών των δύο ομάδων. Σημαντική λεπτομέρεια: αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα κομμάτια του παιχνιδιού και για το λόγο αυτό, οι παίχτες που συμμετέχουν στην πρώτη σειρά πρέπει να είναι κατάλληλα προπονημένοι ενώ πολλές παράγραφοι του κανονισμού αφορούν τις συνθήκες ασφαλείας των παιχτών.

Βίντεο

Ο κανονισμός

Βασική αρχή

Σκοπός του scrum είναι η επανεκκίνηση του παιχνιδιού με την διεκδίκηση της κατοχής της μπάλας ύστερα από ελάσσονα παράβαση ή διακοπή.

1. Το σημείο που επανεκκινείται το παιχνίδι με scrum και ποια ομάδα ρίχνει τη μπάλα ορίζεται από τα παρακάτω:

Παράβαση / διακοπήΤοποθεσία του scrumΠοιος ρίχνει
Knock-on ή throw forward, εκτός από την περίπτωση του lineoutΣτην ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο από εκεί που συνέβη η παράβασηΗ ομάδα που δεν υπέπεσε σε παράβαση
Knock-on ή throw forward σε lineup, λανθασμένη εκτέλεση του lineout, λανθασμένη γρήγορη επαναφορά15 μέτρα από το σημείο της επαναφοράς στην πλάγια γραμμή (touch)Η ομάδα που δεν υπέπεσε σε παράβαση
Offside σε ανοιχτό παιχνίδι (επιλογή scrum)Στη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο όπου η ομάδα που έκανε την παράβαση είχε τη μπάλα στην κατοχή τηςΗ ομάδα που δεν υπέπεσε σε παράβαση
Penalty ή ελεύθερο λάκτισμα (επιλογή scrum)Στη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο από εκεί που έλαβε χώρα η παράβασηΗ ομάδα που δεν υπέπεσε σε παράβαση
Η μπάλα μεταφέρεται στην περιοχή in-goal από την αμυνόμενη ομάδα και τίθεται "νεκρή"Στη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο από εκεί που έλαβε χώρα η παράβασηΗ επιτιθέμενη ομάδα
Μη δυνατό να παίχτη tackle ή ruckΣτη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο που έλαβε χώρα του tackle ή το ruckΗ τελευταία ομάδα που κινούνταν προς τα εμπρός. Αν καμία ομάδα δεν κινούνταν προς τα εμπρός, η επιτιθέμενη ομάδα.
Maul που τελειώνει ανεπιτυχώςΣτη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο που τελείωσε το maul.Η ομάδα που δεν είχε τη μπάλα στην κατοχή της κατά την έναρξη του maul. Αν ο διαιτητής δε μπορεί να αποφασίσει ποια ομάδα είχε τη μπάλα στην κατοχή της, τότε η ομάδα που κινούνταν προς τα εμπρός όταν τελείωσε το maul. Αν καμία ομάδα δεν κινούνταν προς τα εμπρός, η επιτιθέμενη ομάδα.
Maul που δε μπορεί να παιχτεί μετά από λάκτισμα σε ανοιχτό παιχνίδι.Στη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο από εκεί που σχηματίστηκε το maul.Η ομάδα που είχε τη μπάλα στην κατοχή της κατά την έναρξη του maul.
Λανθασμένο λάκτισμα ή λανθασμένο εναρκτήριο λάκτισμα (επιλογή scrum)Στο κεντρικό σημείο της μεσαίας γραμμής ή της γραμμής των 22 μέτρων αν το εναρκτήριο λάκτισμα ήταν ένα drop-out από τα 22 μέτρα.Η ομάδα που δεν εκτελούσε το λάκτισμα.
Αποτυχία να ακολουθηθεί η εντολή "use it" σε scrum, ruck ή maulΣτη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο από εκεί που έλαβε χώρα το scrum, ruck ή maulΗ ομάδα που δεν είχε τη μπάλα στην κατοχή της
Η μπάλα ή ο κάτοχός της έρχονται σε επαφή με το διαιτητή και καμία ομάδα δεν επωφελείταιΣτη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο του συμβάντοςΗ ομάδα που έπαιξε τελευταία τη μπάλα
Διακοπή λόγω τραυματισμούΣτη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο από εκεί που παίχτηκε για τελευταία φορά η μπάλαΗ ομάδα που είχε τη μπάλα στην κατοχή της πριν τη διακοπή
Επανάληψη scrum - χωρίς παράβασηΕκεί που έλαβε χώρα το αρχικό scrumΗ ομάδα που έριξε στο αρχικό scrum
Προσπάθεια για λάκτισμα σε penalty που δεν ολοκληρώθηκε στον προβλεπόμενο χρόνοΣτη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο από εκεί που δόθηκε το penaltyΗ ομάδα που δεν υπέπεσε στην παράβαση της μη ολοκλήρωσης του λακτίσματος
Παίχτης δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει ένα ελεύθερο λάκτισμα 1 λεπτό μετά από το markΣτην περιοχή του scrum και στο πλησιέστερο σημείο από εκεί που δόθηκε το ελεύθερο λάκτισμαΗ ομάδα του παίχτη που κέρδισε το ελεύθερο λάκτισμα
Ο διαιτητής δίνει scrum για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν προβλέπεται από τον κανονισμόΣτην περιοχή του scrum και στο πλησιέστερο σημείο της διακοπήςΗ ομάδα που τελευταία προχωρούσε προς τα εμπρός ή, αν καμία ομάδα δεν προχωρούσε προς τα εμπρός, η επιτιθέμενη ομάδα

Σχηματισμός του scrum

2. Το scrum σχηματίζεται στη ζώνη του scrum και σε σημείο που καταδεικνύεται από τον διαιτητή.

3. Ο διαιτητής ορίζει το σημείο ώστε να δημιουργήσει τη γραμμή στη μέση του scrum, η οποία σχηματίζει μια γραμμή παράλληλη στις goal lines.

4. Οι ομάδες πρέπει να είναι έτοιμες να σχηματίσουν το scrum εντός 30 δευτερολέπτωη από τη στιγμή που ορίστηκε το σημείο. Ποινή: Ελεύθερο λάκτισμα.

5. Όταν αμφότερες οι ομάδες έχουν 15 παίχτες, 8 παίχτες από την κάθε ομάδα δένονται μεταξύ τους σε σχηματισμό που σκιαγραφείται από το παραπάνω σχήμα. Κάθε ομάδα έχει 2 props και έναν hooker στην πρώτη γραμμή και 2 locks στη δεύτερη γραμμή. Οι 3 παίχτες της πίσω γραμμής από την κάθε ομάδα συμπληρώνουν το scrum. Ποινή: Penalty.

6. Όταν μια ομάδα έχει μειωθεί σε λιγότερους από 15 παίχτες για οποιοδήποτε λόγο, τότε ο αριθμός των παιχτών σε κάθε ομάδα κατά το scrum πρέπει να είναι ομοίως μειωμένος. Όταν μια επιτρεπόμενη μείωση έχει συμβεί από μία ομάδα, δεν υπάρχει υποχρεώση για αντίστοιχη μείωση από την άλλη ομάδα. Ωστόσο, μια ομάδα δε μπορεί να έχει λιγότερους από 5 παίχτες στο scrum.

7. Οι παίχτες στο scrum δένονται με τον παρακάτω τρόπο:

  • α. Οι props δένονται πάνω στον hooker.
  • β. Ο hooker δένεται με αμφότερα τα χέρια. Αυτό μπορεί να γίνει είτε κάτω είτε πάνω από τα χέρια των props.
  • γ. Οι locks δένονται με τους props απ'ευθείας μπροστά τους και με τον κάθε ένα από αυτούς.
  • δ. Όλοι οι υπόλοιποι παίχτες του scrum δένονται πάνω στο σώμα των locks με τουλάχιστον ένα χέρι.

Ποινή: Penalty.

8. Τα δύο γκρουπ βρίσκονται κατά πρόσωπο, σε κάθε μεριά και παράλληλα στη μεσαία γραμμή.

9. Οι δύο πρώτες σειρές στέκονται σε απόσταση που δεν είναι μεγαλύτερη από το μήκος ενός βραχίονα από τον hooker που βρίσκεται στο κεντρικό σημείο του scrum.

Σύμπλεξη

10. Όταν αμφότερες οι ομάδες είναι συμπαγείς, σταθερές και ακίνητες, ο διαιτητής φωνάζει "crouch".

  • α. Οι παίχτες της πρώτης σειράς τότε υιοθετούν μια στάση ετοιμότητας με τα γόνατα λυγισμένα, αν δεν έχουν ήδη πράξει κάτι τέτοιο. Τα κεφάλια τους και οι ώμοι τους δεν πρέπει να είναι χαμηλότερα από τους γοφούς τους, σχηματίζοντας μια στάση που πρέπει να κρατήσουν καθ'όλη τη διάρκεια του scrum.
  • β. Οι παίχτες της πρώτης γραμμής γέρνουν τα κεφάλια τους στα αριστερά του άμεσου αντιπάλου τους, ώστε κανενός παίχτη το κεφάλι να μην ακουμπάει το λαιμό ή τους ώμους του αντιπάλου.
    Ποινή: Ελεύθερο λάκτισμα

11. Όταν αμφότερες οι ομάδες είναι συμπαγείς, σταθερές και ακίνητες, ο διαιτητής φωνάζει "bind".

  • α. Κάθε loose-head prop δένεται βάζοντας το αριστερό του χέρι ανάμεσα στο δεξί χέρι του αντίπαλου tight-head prop.
  • β. Κάθε tight-head prop δένεται βάζοντας το δεξί του χέρι εξωτερικά από το πάνω μέρος του αριστερού χεριού του αντίπαλου loose-head prop.
  • γ. Κάθε prop δένεται κρατώντας την πλάτη ή την πλευρά από τη φανέλα του αντιπάλου του.
  • δ. Όλοι οι παίχτες δένονται και παραμένουν έτσι για όλη τη διάρκεια του scrum.
    Ποινή: Penalty

12. Όταν αμφότερες οι ομάδες είναι συμπαγείς, σταθερές και ακίνητες, ο διαιτητής φωνάζει "set".

  • α. Μόνο τότε οι ομάδες μπορούν να συμπλακούν, ολοκληρώνοντας το σχηματισμό του scrum και σχηματίζοντας μια σήραγγα στην οποία θα ριχτεί η μπάλα.
  • β. Όλοι οι παίχτες πρέπει να είναι σε θέση ετοιμότητας για να σπρώξουν προς τα εμπρός.
  • γ. Κάθε παίχτης της πρώτης γραμμής πρέπει να έχει και τα δύο πόδια του στο έδαφος, με το κέντρο βάρους του να βασίζεται σε τουλάχιστον ένα πόδι.
  • δ. Κάθε hooker πρέπει να έχει τα πόδια του σε ευθεία, ή πίσω από το πιο μπροστινό πόδι των props της ομάδας του.
    Ποινή: Ελεύθερο λάκτισμα.

Ρίψη της μπάλας

13. Ο scrum-half επιλέγει από ποια μεριά του scrum θα ρίξει τη μπάλα.

14. Ο scrum-half κρατάει τη μπάλα όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα

15. Όταν αμφότερες οι ομάδες είναι συμπαγείς, σταθερές και ακίνητες, ο scrum-half ρίχνει τη μπάλα μέσα στη σήραγγα του scrum:

  • α. Από την επιλεγμένη πλευρά
  • β. Έξω από τη σήραγγα
  • γ. Χωρίς χρονοτριβή
  • δ. Με μία απλή κίνηση προς τα εμπρός
  • ε. Με γρήγορη κίνηση
  • στ. Ευθεία. Ο scrum-half πρέπει να ευθυγραμμίσει τον ώμο του με τη μεσαία γραμμή του scrum, έτσι βρίσκεται κατά ένα ώμο πιο κοντά στη δική του πλευρά του scrum.
  • η. Η μπάλα πρώτα ακουμπάει το έδαφος μέσα στη σήραγγα.
    Ποινή: Ελεύθερο λάκτισμα.

Κατά τη διάρκεια του scrum

16. Το scrum ξεκινάει όταν η μπάλα φεύγει από τα χέρια του scrum-half.

17. Μόνο όταν ξεκινήσει το scrum μπορούν οι δύο ομάδες να αρχίσουν να σπρώχνουν. Ποινή: Ελεύθερο λάκτισμα.

18. Η κατοχή μπορεί να κερδηθεί σπρώχνοντας την αντίπαλη ομάδα προς τα πίσω και μακριά από τη μπάλα.

19. Οι παίχτες μπορούν να σπρώχνουν μόνο αν κάτι τέτοιο συμβαίνει ευθέως και παράλληλα με το έδαφος. Ποινή: Penalty.

20. Οι παίχτες της πρώτης σειράς μπορούν να κερδίσουν την κατοχή διεκδικώντας τη μπάλα αλλά μόνο αφότου αυτή ακουμπήσει το έδαφος μέσα στη σήραγγα. Ποινή: Ελεύθερο λάκτισμα.

21. Ένας παίχτης πρώτης σειράς μπορεί να διεκδικήσει τη μπάλα με οποιοδήποτε πόδι, αλλά όχι και με τα δύο συγχρόνως. Ποινή: Penalty.

22. Ο hooker από την ομάδα που ρίχνει τη μπάλα πρέπει να διεκδικήσει τη μπάλα. Ποινή: Ελεύθερο λάκτισμα.

23. Ένας παίχτης πρώτης σειράς δεν πρέπει να κλωτσήσει εκουσίως τη μπάλα έξω από το τούνελ από τη μεριά που αυτή εισήχθη. Ποινή: Ελεύθερο λάκτισμα.

24. Κάθε παίχτης στο scrum μπορεί να παίξει τη μπάλα αλλά μόνο όταν αυτή είναι ανάμεσα στα πόδια τους και δεν πρέπει να σηκώσει τη μπάλα. Ποινή: Penalty.

25. Αν ένα scrum διαλυθεί ή αν ένας παίχτης μέσα στο scrum ανασκηκωθεί ή ωθηθεί προς τα πάνω και έξω από το scrum, ο διαιτητής πρέπει να σφυρίξει άμεσα ώστε οι παίχτες να σταματήσουν να σπρώχνουν.

26. Όταν το scrum είναι ακίνητο και η μπάλα είναι διαθέσιμη στο πίσω μέρος του για διάρκεια από 3 ως 5 δευτερόλεπτα, ο διαιτητής φωνάζει "use it". Η ομάδα πρέπει τότε να παίξει τη μπάλα εκτός του scrum άμεσα. Ποινή: Scrum.

Offside στο scrum

27. Οι παίχτες πρέπει να παραμένουν σε θέση onside κατά τη διάρκεια του scrum.

28. Πριν από την έναρξη του παιχνιδιού κατά το scrum, ο scrum-half της ομάδας που δε ρίχνει τη μπάλα στέκεται:

  • α. Στην πλευρά της ομάδας του και στη μεσαία γραμμή δίπλα από τον αντίπαλο scrum-half, ή
  • β. Τουλάχιστον 5 μέτρα πίσω από το τελευταίο πόδι του τελευταίου παίχτη της ομάδας του που συμμετέχει στο scrum, παραμένοντας εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί το scrum.

29. Από τη στιγμή που το scrum ξεκινήσει, ο scrum-half της ομάδας που έχει την κατοχή της μπάλας έχει τουλάχιστον ένα πόδι στο ίδιο επίπεδο ή πιο πίσω από τη μπάλα.

30. Από τη στιγμή που το scrum ξεκινήσει, ο scrum-half της ομάδας που δεν έχει την κατοχή της μπάλας:

  • α. Παίρνει μια θέση με αμφότερα τα πόδια του πίσω από τη μπάλα και κοντά στο scrum αλλά όχι στο χώρο μεταξύ του flanker και του No 8, ή
  • β. Παραμένει σταθερά σε ένα σημείο στη γραμμή του offside που ορίζεται από το τελευταίο πόδι συμπαίχτη του, ή
  • γ. Παραμένει σταθερά τουλάχιστον 5 μέτρα πίσω από το τελευταίο πόδι συμπαίχτη του

31. Όλοι οι παίχτες που δε συμμετέχουν στο scrum παραμένουν τουλάχιστον 5 μέτρα πίσω από το τελευταίο πόδι συμπαίχτη τους.

32. Όταν το τελευταίο πόδι του τελευταίου παίχτη μιας ομάδας βρίσκεται μέσα στην περιοχή in-goal ή στη goal line, η γραμμή του offside για τους μη συμμετέχοντες στο scrum εκείνης της ομάδας είναι η goal line. Ποινή: Penalty.

33. Από τη στιγμή που το scrum τελειώσει, δεν υπάρχει πια εφαρμογή του offside.

Επανάληψη του scrum

34. Όταν δεν υπάρχει παράβαση, ο διαιτητής θα σταματήσει το παιχνίδι και θα επαναλάβει το scrum αν:

  • α. Ο scrum-half ρίξει τη μπάλα και αυτή βγει από κάποια πλευρά της σήραγγας
  • β. Το scrum καταρρεύσει ή αποκοπεί πριν ολοκληρωθεί με κάποιον άλλο τρόπο.
  • γ. Το scrum περιτραφεί για περισσότερες από 90 μοίρες, ώστε η μεσαία γραμμή να περάσει πέρα από την παράλληλη στην touchline ευθεία.
  • δ. Καμία ομάδα δεν κερδίσει την κατοχή.
  • ε. Η μπάλα κλωτσηθεί ακουσίως έξω από τη σήραγγα. Εξαίρεση: Αν η μπάλα κλωτσηθεί επανειλημμένα, ο διαιτητής πρέπει να κρίνει την πράξη ως εκούσια. Ποινή: Penalty

35. Όταν ένα scrum επαναλαμβάνεται, η μπάλα ρίχνεται από την ομάδα που έριξε και προηγουμένως.

Τέλος του scrum

36. Ένα scrum τελειώνει:

  • α. Όταν η μπάλα βγει από το scrum από οποιοδήποτε μέρος εκτός της σήραγγας.
  • β. Όταν η μπάλα φτάσει στα πόδια του τελευταίου παίχτη μιας μεριάς και αυτός τη σηκώσει για να παίξει ή το ίδιο κάνει ο scrum-half της ομάδας του.
  • γ. Όταν ο παίχτης No 8 σηκώσει τη μπάλα από τα πόδια ενός παίχτη της δεύτερης σειράς.
  • δ. Όταν ο διαιτητής σφυρίξει για κάποια παράβαση.
  • ε. Όταν η μπάλα μέσα στο scrum είναι πάνω ή πέρα από τη goal line.

Επικίνδυνο παιχνίδι και απαγορευμένες πρακτικές στο scrum

37. Το επικίνδυνο παιχνίδι στο scrum περιλαμβάνει¨

  • α. Ένας παίχτης πρώτης σειράς να χτυπήσει με την ώθηση του σώματος του κάποιον αντίπαλο.
  • β. Τράβηγμα αντιπάλου.
  • γ. Εκούσιο σήκωμα ενός αντιπάλου με τρόπο που να μην πατάνε τα πόδια τους στο έδαφος ή ώθηση προς τα πάνω και έξω από το scrum.
  • δ. Εκούσια κατάρρευσση του scrum.
  • ε. Εκούσια πτώση ή γονάτισμα.
    Ποινή: Penalty

38. Άλλες απαγορευμένες πρακτικές στο scrum περιλαμβάνουν:

  • α. Η πτώση πάνω στην ή πάνω από τη μπάλα αμέσως όταν αυτή βγαίνει από το scrum.
  • β. Ο scrum-half να κλωτσήσει τη μπάλα όταν αυτή είναι ακόμα στο scrum.
  • γ. Κάποιος παίχτης που δεν είναι στην πρώτη σειρά να κρατήσει ή να σπρώξει αντίπαλο.
    Ποινή: Penalty
  • δ. Να ξαναμπεί η μπάλα στο scrum αφού βγήκε από αυτό.
  • ε. Παίχτης που δεν είναι στην πρώτη σειρά να παίξει τη μπάλα μέσα στη σήραγγα.
  • στ. Ο scrum-half να προσπαθήσει να κάνει έναν αντίπαλο να πιστέψει ότι η μπάλα είναι έξω από το scrum τη στιγμή που δε συμβαίνει κάτι τέτοιο.
    Ποινή: Ελεύθερο λάκτισμα

Παραλλαγές κανονισμού

39. Κάποια ένωση μπορεί να συντάξει ειδικές παραλλαγές για το scrum στις ηλικίες κάτω των 19 ετών και σε επίπεδα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της.