Press "Enter" to skip to content

Χρόνος

Ένας αγώνας ράγκμπι έχει μέγιστη διάρκεια 80 λεπτά, που χωρίζονται σε δύο ημίχρονα των 40 λεπτών. Ανάμεσα στα δύο ημίχρονα υπάρχει ανάπαυλα μέγιστης διάρκειας 15 λεπτών. Το χρόνο μπορεί να κρατάει είτε ο διαιτητής, είτε οι βοηθοί του, είτε κάποιος επίσημος χρονομετρητής, τον οποίο συμβουλεύει για τις διακοπές και συμβουλεύεται για τον ακριβή χρόνο ο διαιτητής. Ο χρόνος μπορεί να σταματήσει για τραυματισμούς παιχτών και υπό περιπτώσεις για την αντικατάσταση παιχτών, καθώς και του ιματισμού τους.

Ο κανονισμός

1. Ένας αγώνας δε διαρκεί περισσότερο από 80 λεπτά (χωρισμένος σε δύο ημίχρονα, καθένα εκ των οποίων δε μπορεί να είναι περισσότερο από 40 λεπτά συν τον επιπρόσθετο χρόνο), εκτός αν ο διοργανωτής του αγώνα έχει επιτρέψει την ύπαρξη παράτασης σε περίπτωση ισοπαλίας, σε διοργανώσεις με φάση νοκ-άουτ.

2. Το ημίχρονο αποτελεί η ανάπαυλα που δε μπορεί να υπερβαίνει τα 15 λεπτά, σύμφωνα και με την απόφαση του διοργανωτή. Κατά τη διάρκειά του, οι ομάδες και οι διαιτητές πρέπει να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο.

3. Σε μη διεθνείς αγώνες, ο διοργανωτής μπορεί να αποφασίσει τη μείωση της διάρκειας του αγώνα. Αν ο διοργανωτής δεν κάνει κάτι τέτοιο, οι ομάδες συμφωνούν τη διάρκειά του. Αν δε μπορούν να συμφωνήσουν, αποφασίζει ο διαιτητής.

4. Ο διαιτητής κρατάει το χρόνο αλλά μπορεί να επιφορτήσει με αυτό το καθήκον κάποιον ή και όλους τους βοηθούς διαιτητές ή κάποιον επίσημο χρονομετρητή, περίπτωση κατά την οποία ο διαιτητής πρέπει να του υποδεικνύει κάθε διακοπή. Σε αγώνες χωρίς επίσημο χρονομετρητή, αν ο διαιτητής έχει αμφιβολία για το σωστό χρόνο συμβουλεύεται είτε έναν είτε και τους δύο βοηθούς διαιτητές ενώ μπορεί να συμβουλευτεί και άλλους αν οι βοηθοί δε μπορούν να τον συμβουλεύσουν.

5. Ο διαιτητής μπορεί να σταματήσει το παιχνίδι και να αφήσει χρόνο για:

  • α. Τον τραυματισμό ενός παίχτη μέχρι ένα λεπτό. Αν ο παίχτης είναι σοβαρά τραυματίας, ο διαιτητής έχει την ευχέρεια να επιτρέψει περισσότερο από ένα λεπτό προκειμένου αυτός ο παίχτης να μεταφερθεί εκτός αγωνιστικού χώρου.
  • β. Να συμβουλευτεί τους βοηθούς του.

6. Αν η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού, ο διαιτητής μπορεί να δώσει χρόνο για:

  • α. Αντικατάσταση παιχτών
  • β. Αντικατάσταση ιματισμού παιχτών
  • γ. Δέσιμο κορδονιών των παπουτσιών
  • δ. Για την επαναφορά της μπάλας

7. Ένα ημίχρονο τελειώνει όταν η μπάλα βρεθεί εκτός παιχνιδιού μετά την εκπνοή του χρόνου, εκτός αν:

  • α. Ένα scrum, lineout ή επανεναρκτήριο λάκτισμα (restart kick) μετά από try ή touchdown το οποίο επετεύχθη πριν την εκπνοή, δεν έχει ολοκληρωθεί και η μπάλα δεν επέστρεψε εντός παιχνιδιού. Περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις που το scrum, lineout ή επανεναρκτήριο λάκτισμα δεν έχουν εκτελεστεί σωστά.
  • β. Ο διαιτητής δώσει ελεύθερο χτύπημα ή penalty.
  • γ. Ένα try έχει επιτευχθεί, περίπτωση κατά την οποία ο διαιτητής αφήνει χρόνο για το conversion.

8. Μια ομάδα που σκοράρει ένα try μπορεί να εκτελέσει conversion ή και να το αρνηθεί.

  • α. Η απόφαση να αρνηθεί το conversion πρέπει να γίνει γνωστή στο διαιτητή από τον σκόρερ του try με τις λέξεις "no kick" αφού κατοχυρωθεί το try.
  • β. Αναλόγως με το αν το conversion έχει εκτελεστεί πριν ή μετά την εκπνοή του χρόνου, ο διαιτητής μπορεί να δώσει επανεναρκτήριο λάκτισμα.
  • γ. Αν επιχειρηθεί conversion, ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που γίνεται το χτύπημα στη μπάλα.

9. Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαιτέρως θερμές ή/και υγρές, ο διαιτητής έχει την ευχέρεια να επιτρέψει διακοπή για νερό. Αυτή η διακοπή ενός λεπτού πρέπει να λαμβάνει χώρα στο μέσο του ημιχρόνου, μετά από σκοράρισμα ή όταν η μπάλα βρίσκεται εκτός παιχνιδιού, κοντά στη μεσαία γραμμή.

10. Ο διαιτητής έχει τη δικαιοδοσία να λήξει ή να διακόψει δια παντός έναν αγώνα σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο αν πιστεύει ότι δεν είναι ασφαλές να συνεχιστεί.