Press "Enter" to skip to content

Κορυφώνεται η μάχη της Ευρώπης

Με την αναπλήρωση των εξ’ αναβολής αγώνων το προηγούμενο σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκαν στο σύνολό τους οι 4 πρώτες αγωνιστικές του Champions Cup με την κατάσταση σε άλλους ομίλους να παραμένει ρευστή και σε άλλους να έχει αναδείξει ξεκάθαρα φαβορί. Οι δύο αγωνιστικές που απομένουν είναι αυτές που θα σχηματίσουν την κορυφαία 8άδα, αποτελούμενη από τις 5 ομάδες που θα κερδίσουν τον όμιλό τους καθώς και τις 3 καλύτερες δεύτερες. Αυτές θα είναι και οι ομάδες που θα σχηματίσουν τα ζευγάρια των ημιτελικών, με τις ομάδες που έχουν την καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή να χρίζονται γηπεδούχοι.

Αναλυτικά οι όμιλοι:

1ος όμιλος

Στον πρώτο όμιλο, οι Saracens, που διανύουν ακόμα μία εξαιρετική σεζόν, τουλάχιστον στο πρώτο μισό της, έχοντας γνωρίσει μόλις μία ήττα στο αγγλικό πρωτάθλημα, έχουν σημειώσει το απόλυτο στους 4 πρώτους αγώνες. Συγκεντρώνοντας 19 βαθμούς είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη ομάδα στη γενική βαθμολογία και φυσικά αποτελεί ακλόνητο φαβορί για την κατάληψη μιας θέσης που οδηγεί στα προημιτελικά.

Η Ulster, μετά και τη δύσκολη εκτός έδρας νίκη της επί της Oyonnax, θέλει να διεκδικήσει την πρόκριση, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα κριθεί στον τελευταίο αγώνα, επί της Oyonnax στην έδρα της, καθώς την επόμενη αγωνιστική έχει το δυσκολότατο έργο του εκτός έδρας αγώνα με αντίπαλο τους Saracens.

Οι γαλλικές ομάδες του ομίλου, Toulouse και Oyonnax, απογοήτευσαν, έχοντας ήδη χάσει το τρένο της πρόκρισης. Αν αυτό για την Oyonnax που παλεύει για την παραμονή της δεν αποτελεί είδηση, σίγουρα όσο αφορά την Toulouse, που διαπρέπει στο γαλλικό πρωτάθλημα, η πορεία της αποτελεί μια σημαντική αρνητική έκπληξη.

ΗμέραΏραΑγώναςΣκορΓήπεδο
3 Φλεβάρη 20184:15 μμΟυαλία - Σκωτία34-7Millennium, Κάρντιφ
3 Φλεβάρη 20186:45 μμΓαλλία - Ιρλανδία13-15Stade de France, Παρίσι
4 Φλεβάρη 20185:00 μμΙταλία - Αγγλία15-46Olimpico, Ρώμη

2ος όμιλος

Στον δεύτερο όμιλο είναι όλα ρευστά, με τους Clermont, Ospreys και Exeter Chiefs να χωρίζονται από 2 βαθμούς ανά μεταξύ τους. Φαβορί βεβαίως αποτελεί η γαλλική ομάδα, που έχει αγωνιστεί σε 2 από τους 3 τελευταίους τελικούς της διοργάνωσης, αν και ανεπιτυχώς, όμως όλα είναι ανοιχτά.

Ospreys και Chiefs χρειάζονται απαραιτήτως νίκες στην 5η αγωνιστική για να μπορούν να ελπίζουν στην πρόκριση, που θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στο μεταξύ τους παιχνίδι, που θα διεξαχθεί στο Exeter για την τελευταία αγωνιστική.

Η Bordeaux-Bègles, δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να πετύχει κάτι παραπάνω από το να παίξει το ρόλο του ουραγού και έχει ήδη αποκλειστεί. Όμως, καθώς αποτελεί ένα αξιόμαχο σύνολο, μπορεί να κάνει τη ζημιά, με μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίζουν οι Chiefs που αγωνίζονται στην έδρα της την 5η αγωνιστική.

ΗμέραΏραΑγώναςΣκορΓήπεδο
10 Φλεβάρη 20184:15 μμΙρλανδία - Ιταλία56-19Lansdowne Road, Δουβλίνο
10 Φλεβάρη 20186:45 μμΑγγλία - Ουαλία12-6Twickenham, Λονδίνο
11 Φλεβάρη 20185:00 μμΣκωτία - Γαλλία32-26Murrayfield, Εδιμβούργο

3ος όμιλος

Η Racing που σαρώνει στη Γαλλία επελαύνει και στην Ευρώπη. Έχοντας κερδίσει 3 από τους 4 αγώνες με επιθετικό μπόνους και έχοντας χάσει βαθμούς μόνο στην ισοπαλία του Franklin’s Gardens, απέναντι στους Northampton Saints, έχει ήδη εξασφαλίσει την πρωτιά (της αρκεί ένας βαθμός σε 2 αγώνες) και την είσοδο για 2η συνεχή χρονιά στα προημιτελικά.

Την πρόκριση μέσω της 2ης θέσης θέλουν να διεκδικήσουν οι Saints, που για να πετύχουν κάτι τέτοιο θα πρέπει να κερδίσουν στην έδρα τους τους Glasgow Warriors, ξεκαθαρίζοντας τη 2η θέση, καθώς και τους απαραίτητους βαθμούς της εκτός έδρας νίκης με αντίπαλο τους Scarlets.

4ος όμιλος

Ο όμιλος μοιάζει ξεκαθαρισμένος με τους Leicester Tigers να προχωρούν αήττητοι μετά τα 4 πρώτα παιχνίδια τους, όμως την έκπληξη κάνει η Stade Français, που αν και παραπέει στο γαλλικό πρωτάθλημα, στο Champions Cup εντυπωσιάζει, έχοντας σημειώσει 3 νίκες, την τελευταία μάλιστα με εμφατικό τρόπο και 14 παίχτες απέναντι στους πρωτοπόρους.

Αν η Stade Français καταφέρει να σταθεί όρθια στην έδρα της Munster και πάρει επίσης θετικό αποτέλεσμα στο Παρίσι επί των Tigers, είναι σχεδόν σίγουρο ότι και αυτή θα πάρει ένα εισιτήριο για τα προημιτελικά, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Munster και η Benetton Treviso έχουν ήδη αποκλειστεί και μόνο νίκες γοήτρου μπορούν πλέον να πετύχουν.

Αριθμός παιχτών στην αποστολήΕλάχιστος αριθμός παιχτών πρώτης γραμμής στην αποστολήΠρέπει να μπορούν να αντικατασταθούν αν ζητηθεί
15 ή λιγότεροι3-
16, 17, 184Είτε prop (No 1, 3), είτε hooker (No 2)
19, 20, 21, 225Prop (No 1, 3) και hooker (No 2)
236Loose-head prop (No 1), tight-head prop (No 3) και hooker (No 2)

5ος όμιλος

Ο 5ος όμιλος είναι ακόμα ένας που τα πράγματα είναι εντελώς ρευστά. Οι Wasps προπορεύονται, έχοντας όμως πολύ κοντά τους την πρωταθλήτρια Ευρώπης των 3 τελευτάιων χρόνων, Toulon, που αν και προβληματίζει φέτος, δείχνει ότι έχει τον τρόπο να κερδίζει τα σημαντικά παιχνίδια.

Την έκπληξη στον πολύ δύσκολο όμιλο θέλει να κάνει η Bath και θα το καταφέρει αν κερδίσει στο Δουβλίνο τη Leinster και στην έδρα της την Toulon.

Η ομάδα που απογοήτευσε σ’αυτό τον όμιλο του θανάτου είναι η Leinster, η οποία μετράει 4 ήττες σε αντίστοιχους αγώνες, παρά το γεγονός ότι στην Pro 12 τα πάει πολύ καλά, μετά την περσινή καταστροφική σεζόν.

ΗμέραΏραΑγώναςΣκορΓήπεδο
23 Φλεβάρη 201810:00 μμΓαλλία - ΙταλίαVélodrome, Μασσαλία
24 Φλεβάρη 20184:15 μμΙρλανδία - ΟυαλίαLansdowne Road, Δουβλίνο
24 Φλεβάρη 20186:45 μμΣκωτία - ΑγγλίαMurrayfield, Εδιμβούργο

Συνολικά 13 ομάδες παραμένουν μετά τις 4 πρώτες αγωνιστικές στο παιχνίδι της πρόκρισης. Η συγκεντρωτική βαθμολογία, όπως έχει μέχρι στιγμής και με τις πρώτες 8 να προκρίνονται, διαμορφώνεται ως εξής:

Παράβαση / διακοπήΤοποθεσία του scrumΠοιος ρίχνει
Knock-on ή throw forward, εκτός από την περίπτωση του lineoutΣτην ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο από εκεί που συνέβη η παράβασηΗ ομάδα που δεν υπέπεσε σε παράβαση
Knock-on ή throw forward σε lineup, λανθασμένη εκτέλεση του lineout, λανθασμένη γρήγορη επαναφορά15 μέτρα από το σημείο της επαναφοράς στην πλάγια γραμμή (touch)Η ομάδα που δεν υπέπεσε σε παράβαση
Offside σε ανοιχτό παιχνίδι (επιλογή scrum)Στη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο όπου η ομάδα που έκανε την παράβαση είχε τη μπάλα στην κατοχή τηςΗ ομάδα που δεν υπέπεσε σε παράβαση
Penalty ή ελεύθερο λάκτισμα (επιλογή scrum)Στη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο από εκεί που έλαβε χώρα η παράβασηΗ ομάδα που δεν υπέπεσε σε παράβαση
Η μπάλα μεταφέρεται στην περιοχή in-goal από την αμυνόμενη ομάδα και τίθεται "νεκρή"Στη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο από εκεί που έλαβε χώρα η παράβασηΗ επιτιθέμενη ομάδα
Μη δυνατό να παίχτη tackle ή ruckΣτη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο που έλαβε χώρα του tackle ή το ruckΗ τελευταία ομάδα που κινούνταν προς τα εμπρός. Αν καμία ομάδα δεν κινούνταν προς τα εμπρός, η επιτιθέμενη ομάδα.
Maul που τελειώνει ανεπιτυχώςΣτη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο που τελείωσε το maul.Η ομάδα που δεν είχε τη μπάλα στην κατοχή της κατά την έναρξη του maul. Αν ο διαιτητής δε μπορεί να αποφασίσει ποια ομάδα είχε τη μπάλα στην κατοχή της, τότε η ομάδα που κινούνταν προς τα εμπρός όταν τελείωσε το maul. Αν καμία ομάδα δεν κινούνταν προς τα εμπρός, η επιτιθέμενη ομάδα.
Maul που δε μπορεί να παιχτεί μετά από λάκτισμα σε ανοιχτό παιχνίδι.Στη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο από εκεί που σχηματίστηκε το maul.Η ομάδα που είχε τη μπάλα στην κατοχή της κατά την έναρξη του maul.
Λανθασμένο λάκτισμα ή λανθασμένο εναρκτήριο λάκτισμα (επιλογή scrum)Στο κεντρικό σημείο της μεσαίας γραμμής ή της γραμμής των 22 μέτρων αν το εναρκτήριο λάκτισμα ήταν ένα drop-out από τα 22 μέτρα.Η ομάδα που δεν εκτελούσε το λάκτισμα.
Αποτυχία να ακολουθηθεί η εντολή "use it" σε scrum, ruck ή maulΣτη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο από εκεί που έλαβε χώρα το scrum, ruck ή maulΗ ομάδα που δεν είχε τη μπάλα στην κατοχή της
Η μπάλα ή ο κάτοχός της έρχονται σε επαφή με το διαιτητή και καμία ομάδα δεν επωφελείταιΣτη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο του συμβάντοςΗ ομάδα που έπαιξε τελευταία τη μπάλα
Διακοπή λόγω τραυματισμούΣτη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο από εκεί που παίχτηκε για τελευταία φορά η μπάλαΗ ομάδα που είχε τη μπάλα στην κατοχή της πριν τη διακοπή
Επανάληψη scrum - χωρίς παράβασηΕκεί που έλαβε χώρα το αρχικό scrumΗ ομάδα που έριξε στο αρχικό scrum
Προσπάθεια για λάκτισμα σε penalty που δεν ολοκληρώθηκε στον προβλεπόμενο χρόνοΣτη ζώνη του scrum και στο πλησιέστερο σημείο από εκεί που δόθηκε το penaltyΗ ομάδα που δεν υπέπεσε στην παράβαση της μη ολοκλήρωσης του λακτίσματος
Παίχτης δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει ένα ελεύθερο λάκτισμα 1 λεπτό μετά από το markΣτην περιοχή του scrum και στο πλησιέστερο σημείο από εκεί που δόθηκε το ελεύθερο λάκτισμαΗ ομάδα του παίχτη που κέρδισε το ελεύθερο λάκτισμα
Ο διαιτητής δίνει scrum για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν προβλέπεται από τον κανονισμόΣτην περιοχή του scrum και στο πλησιέστερο σημείο της διακοπήςΗ ομάδα που τελευταία προχωρούσε προς τα εμπρός ή, αν καμία ομάδα δεν προχωρούσε προς τα εμπρός, η επιτιθέμενη ομάδα

Be First to Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *