Press "Enter" to skip to content

“Κόλαση” στο φινάλε της κανονικής περιόδου του καλύτερου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος

Η Top 14 επιφύλασσε στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου ένα φινάλε αντάξιο του ονόματος του πρωταθλήματος, όπου γίνονται συνεχώς τεράστιες ανατροπές στη βαθμολογία, με πολλές ομάδες να έχουν τις ίδιες υψηλές φιλοδοξίες και το μέταλλο του νικητή να είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό ώστε να μπορέσει κάποια να φτάσει στο στόχο της.

Στην τελευταία αγωνιστική της φετινής σεζόν κρινόταν ποιες ομάδες θα πάρουν απ’ευθείας την πρόκριση για τα ημιτελικά, με 3 να διεκδικούν τις 2 κορυφαίες θέσεις της βαθμολογίας, ποιες θα βρεθούν στην τελική φάση, με 3 να διεκδικούν την 5η και 6η θέση, καθώς και ποιες θα παραμείνουν στην κατηγορία, με 3 ακόμα ομάδες να αγωνίζονται για την αποφυγή της 13ης θέσης που οδηγούσε στον υποβιβασμό.

Τα πράγματα στην κορυφή ήταν τελικά εύκολα. Με την Toulon να παίρνει μια τεράστια νίκη απέναντι στην πιο αδύναμη Oyonnax, διατηρώντας την πρώτη θέση στη βαθμολογία, και την Clermont να την ακολουθεί νικώντας εκτός έδρας τη Montpellier. Η Stade Français, που θεωρητικά είχε ελπίδες αν στραβοπατούσε κάποιος από τους δύο πρώτους, δεν εμφανίστηκε στην τελευταία αγωνιστική, κρατώντας μάλλον όλες τις δυνάμεις για τη δύσκολη και κρίσιμη συνέχεια.

Όσο αφορά τον υποβιβασμό, τα πράγματα ήταν πολύ δυσοίωνα εξ’ αρχής για τη Bayonne, που δεν είχε την τύχη στα χέρια της, καθώς έπρεπε να κερδίσει, αν γινόταν με επιθετικό μπόνους, περιμένοντας στραβοπατήματα από τη Brive και τη Grenoble. Η Bayonne κατάφερε να πάρει από νωρίς το επιθετικό μπόνους, αντιμετωπίζοντας τη La Rochelle, όμως η Brive, που άμεσα κινδύνευε από την ισοβαθμία, ισοπέδωσε τη Stade Français, επίσης με επιθετικό μπόνους, κρατώντας τον ένα βαθμό διαφοράς που είχε από την προηγούμενη αγωνιστική. Η ομάδα που κινδύνευε περισσότερο ήταν η Grenoble, η οποία έχανε από τη Lyon με 5 πόντους διαφορά και στην περίπτωση που η υποβιβασμένη LOU πετύχαινε να αυξήσει τη διαφορά η απώλεια του αμυντικού μπόνους σήμαινε και υποβιβασμό. Τελικά η Grenoble κράτησε τη διαφορά στους 5 πόντους, ρίχνοντας μια ιστορική ομάδα στην Pro D2 όπου θα αγωνίζονται και οι 2 ομάδες των Βάσκων στην επόμενη σεζόν.

Η μάχη στην οποία υπήρχαν ωστόσο συνεχώς ανατροπές ήταν αυτή για την είσοδο στα μπαράζ, όπου την τύχη στα χέρια τους είχαν η Oyonnax και η Bordeaux-Bègles, με τη Racing ως 7η να θέλει νίκη σε συνδιασμό με ήττα τουλάχιστον ενός εκ των δύο αντιπάλων της για την εξάδα. Η ομάδα που από νωρίς είχε αφεθεί στη μοίρα της ήταν η Oyonnax, η οποία αντιμετωπίζοντας στο Mayol την Toulon, έβλεπε τους πρωταθλητές ευρώπης να κάνουν πάρτυ, περιμένοντας στωικά τα αποτελέσματα των άλλων 2 αγώνων.

Η Racing, που είχε να κερδίσει από το Μάρτη στην έδρα της, υποδεχόταν την Castres, περσινή φιναλίστ που ωστόσο εξασφάλισε την παραμονή της στην προηγούμενη αγωνιστική. Οι Racingmen έδειξαν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από τους αγώνες των τελευταίων αγωνιστικών, ισοπεδώνοντας με σκορ 53-10 τους αντιπάλους τους, σκορπώντας ενθουσιασμό στους φιλάθλους τους που σε συνδιασμό με το “σίγουρο” αποτέλεσμα της Toulon δεν ήταν αναγκασμένοι να βρίσκονται με το ένα αυτί στο ραδιόφωνο.

Ωστόσο, εντελώς διαφορετική ήταν η κατάσταση στην Toulouse, όπου η Stade Toulousain υποδεχόταν τη Bordeaux-Bègles. Οι φιλοξενούμενοι με νίκη ακολουθούσαν τη Racing, προσπερνώντας την Oyonnax στη βαθμολογία. Το ματς του Ernest Wallon είχε συνεχείς ανατροπές και τελικά έφτασε η ώρα του τελευταίου πέναλτι, σε νεκρό χρόνο, στα 22 μέτρα ανάμεσα στα δοκάρια, όπου ο Lionel Beauxis, ένας από τους καλύτερους σουτέρ της Top 14, έπρεπε να κάνει το αυτονόητο στέλνοντας την ομάδα του στα ημιτελικά. Ο Beauxis των Bordeaubeglais όμως έτρεμε πολύ πριν από το κρίσιμο, αν και εύκολο, πέναλτι, με αποτέλεσμα να χάσει το “άχαστο” και να δώσει την τεράστια χαρά στην Oyonnax που για πρώτη φορά θα αγωνιστεί στην τελική φάση.

TOP14_26_1415_resultsTOP14_26_1415_tableTOP14_26_1415_fixtures

Be First to Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *